May 28

Prodavali meso štakora i lisica kao janjetinu

U Kini su uhapšene 803 osobe koje su meso lisica, lasica i štakora i drugih životinja koje nije bilo ispitano na kvalitetu i ispravnost, prerađivali uz dodavanje aditiva i prodavali kao janjetinu.
Kineska policija je razbila kriminalni lanac koji je prodavao meso štakora i lisica kao janjetinu, što je najnovija afera sa hranom u toj zemlji.
Ministarstvo za javnu sigurnost objavilo je rezultate tromjesečne istrage protiv narušilaca prehramebene sigurnosti, istakavši da su vlasti istražile više od 380 slučajeva i uhapsile 904 osumnjičene osobe.
Među uhapšenima su 63 osobe koje su navodno vodile poslove u Šangaju. Oni su kupovali meso lisica, lasica, štakora i drugih životinja koje nije bilo ispitano na kvalitetu i ispravnost, prerađivali ga uz dodavanje aditiva, kao što je želatina, i prodavali kao janjetinu.
Takvo meso je prodavano na poljoprivrednim tržnicama u provinciji Jiangsu i u Šangaju, prenijela je agencija AP.
Usprkos višegodišnjim aferama sa ispravnošću hrane - od zagađenosti mlijeka jednom industrijskom kemikalijom do korištenja industrijskih boja u jajima - Kina ne uspijeva očistiti svoj lanac isporuka hrane.
Vrhovni narodni sud Kine JE izdao smjernice kojima se poziva na strožije kažnjavanje za proizvodnju i prodaju nesigurnih prehrambenih proizvoda, kao najnoviji odgovor na prehramebene skandale koji su razljutili kinesku javnost.
Krivotvorenje hrane u porastu
Taj najviši kineski sud obajestio je da će ove radnje biti označene kao zločin djelovanja, poput prodaje prehrambenih proizvoda s prekomjernom količinom kemikalija ili izrađenih od mesa životinja koje su uginule od bolesti ili nepoznatog uzroka.
Kineski kodeks kažnjavanja, koji zabranjuje nesigurnu ili zagađenu hranu, ne precizira koje se radnje smatraju kršenjem zakona.
Krivotvorenje hrane za bebe kojoj u opasnoj mjeri nedostaju hranljivi sastojci također se, prema smjernicama, smatra zločinom i krivično se kažnjava, kao i nemarni Vladini prehrambeni inspektori koji također podliježu krivičnoj kazni.
Vrhovni sud je naveo da je 2.088 osoba sudski gonjeno u Kini u periodu 2010 - 2012. u okviru 1.533 slučaja narušavanja propisa o sigurnosti hrane. Broj takvih slučajeva je u naglom porastu u posljednjih nekoliko godina. Kineski sudovi su vodili 861 slučaj zagađenja hrane u 2012, u usporedbi sa 80 takvih slučajeva u 2010.
"Situacija je zaista žalosna i nanijela je veliku štetu ljudima", ocijenio je sudac Vrhovnog suda Pei Xiandeng i dodao da "to više ne možemo tolerirati i moramo oštro kažnjavati te zločince".

 

Izvor: Aljazeera

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com