Dec 13

Šaman iz Bedekovične trijezni Zagorce kako bi istražili alternativna stanja svijesti


Poznati šaman Štef iz Bedekovčine započinje još jedan dan paleći vatru ispod velikog kotla na svom dvorištu u kojem će uskoro uz zvukove plemenskih bubnjeva pomiješane sa ženskim plačem i muškim kricima početi kuhati mistični južnoamerički preparat kojeg su tek rijetki Zagorci kušali.

Neobični obredi odvijaju se ovih dana na obroncima Zagorja - poznati šaman Štef iz Bedekovčine započinje još jedan dan paleći vatru ispod velikog kotla na svom dvorištu u kojem će uskoro početi kuhati mistični južnoamerički preparat kojeg su tek rijetki Zagorci kušali.

Oni koji spomenuti napitak jesu probali, tvrde da prvo pola sata povraćaju, nakon čega doživljavaju snažne halucinacije i stupaju u kontakt s višom realnošću. Dotični preparat je poznat pod zloćudnim imenom "crna kava", a lokalno stanovništvo koje ju je kušalo kune se u njena čudotvorna, gotovo magična svojstva koja posustaju tek pred prvim sljedećim gemištom.

Odlučili smo se i sami posjetiti to sveto mjesto. Približavajući se Štefovom dvorištu, prvo smo začuli zvukove plemenskih bubnjeva pomiješane sa ženskim plačem i muškim kricima, nad dvorištem se nadvio gusti bijeli dim, a odmah potom smo primijetili četiri Zagorca kako stoje na jednoj nozi i gledaju si tabane. Kad smo im se obratili, zaplakali su od šoka, jer prije nisu bili svjesni nadljudskih sposobnosti vlastitih tijela.

- Čujte, ovo mi je drugi susret s črnom kavom i kaj da vam velim.. Evo, stojim na jednoj nogi. Nemrem vjerovati da je to uopće moguće. Prvi put kad sam probal kavu, mam sam se zbluval, pak mi je Štef onda narezal špeka da dojdem k sebi. Čim sam to pojel, mam sem bil kak novi. Ošel sem odma doma i prvi šok mi je bil kaj nas je v hiži četri, a ne osam kak sem celi život mislil. Ovo je čudo! Uvijek sem mislil da su to s drugim stanjima svijesti gluposti za malu decu, ali otkad sem se prvi put streznil, vidim da v životu ima više od kupice vina. Poslje sam ošel do vinograda i meditiral pod brajdom dok mi nije došel sused Janko i potočil gemišta. A nemreš čoveka odbiti. Eto me sad zato drugi put na tretmanu - na tečnom zagorskom nam je izjavio trezveni Joža.

Otkad je Štef započeo svoje čudotvorne tretmane, na zagorskom području je zabilježeno sve manje tužbi, vožnje u pijanom stanju i susjedskih svađa. Zamijenila ih je solarna joga i meditacija na obroncima Zagorja. Također, sve više Zagoraca otvoreno propituje dogme i svijet oko sebe, crtaju si točkice među očima, hodaju okolo u bijelim haljama i tvrde kako su otkrili smisao života i kako im je ovo pravo religiozno iskustvo. Zabilježeno je i nekoliko čuda!

- Uvijek kad bi došel doma se moja žena Bara križala, molila i vikala Isusek, Marijo i sve drugo kaj bi se sjetila, ali ovo je meni bilo prvo religiozno iskustvo. Sad kad sam isprobal ta alternativna, trijezna stanja svijesti sam prvi put skužil kaj joj to znači i po prvi put vidim Božju čaroliju na djelu - još nam je dodao šokirani Joža.

Od lokalnog stanovništva smo saznali kako je Štef osim za triježnjenje zadužen i za metafizičko iscjeljenje bolesnih, uvodi umrle u svijet mrtvih, tumači snove, brani Bedekovčinu od zlih duhova i TV inkasatora, hvata divljač, a poznat je i kao vrsni automehaničar. Zamolili smo ga za izjavu, ali nije bio raspoložen već je samo zamahnuo haljom, zvecnuo nizom šarenih lančića, udario nekoliko puta u svoj šamanski bubanj, kvrcnuo nas štapom po čelu, otrčao tri kruga po dvorištu zapjevao "došel bum doma, sel si bum pod brajde" i skrio se u kuću.


Izvor: NewsBar

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Ispovijesti mladog kuhara - Kolumna
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com