Apr 23

Dalmatinska pašticada

Ovo je jelo uvršteno na Popis jela gastronomske baštine Hrvatske. Jelo je nije ni malo teško za pripremiti, pa ćete prateći recept uspijeti u tome.
za 8 - 10 osoba
1,80 kg govedine ili junetine bez kosti od plećke
1 kg crvenog luka
0,80 kg mrkve
0,40 kg korijena celera
1,5 l crvenog vina
0,2 l vinskog octa (kvasina)
0,2 kg sušene pancete (slanina, špek)
0,06 kg češnjaka
0,25 l prošek
0,7 l goveđe juhe ili vode
1 kocka koncentrata goveđe juhe (ako podlijevate vodom)
0,15 l ulja
sol, papar
klinčić, muškatni orah, cimet mljeveni
suhe šljive
svježi listovi peršina
sir parmezan,
Nakon što meso očistimo od suvišnih opni, nabodemo ga sa netom priređenim štapićima mrkve, češnjaka i pancete. Meso natrljamo solju i paprom, te smjestimo u posudu u kojoj će odležati preko noći, pa na meso dodamo: na ploške narezanu mrkvu, crveni luk i celer, prelijemo vinom i vinskim octom, te pospremimo u hladnjak.
Sljedećeg dana meso ocijedimo od tekućine (tekućinu bacamo), očistimo od povrća i prepečemo sa svih strana da bude smeđe boje. Sada u istu posudu u kojoj pečemo  meso, dodamo povrće, propirjamo dok ne ostane bez tekućine te podlijemo s juhom ili vodom, dodamo suhe šljive, klinčiće, malo cimeta, začinimo solju i paprom te kuhamo najmanje  2 sata (ovisno je i o veličini komada mesa). Povrmeno okrećemo meso u posudi. Pred kraj kuhanja dolijemo prošek  i pustimo da prokuha, izvadimo meso, a tekućinu s povrćem protisnemo (ispasiramo) i procijedimo (mrežasto cjedilo) nakon pasiranja, umak mora biti žitak bez komadića povrća.
Narežemo meso na ploške, posložimo po tanjurima, prelijemo vrućim umakom i dodamo prilog.
Prilog uz ovo jelo mogu biti valjušci od krumpira, široki rezanci, kuhani slani krumpir, palenta ili okruglice od kruha.


Savjet: Pri kupovini mesa tražite od svog mesara da vam proda "lažni biftek". Kada čistite meso, posebnu pažnju usmjerite na skidanje opni,  koje će vam se ostavite li ih, meso početi skupljati i biti će žilavije.
Ako zgotovite jelo prije no što gosti dođu, ipak ga možete narezati na ploške i vratiti nazad u umak i tako sve podgrijati.
Ako vam pak ostane puno hrane možete i zalediti po porcijama: 2 komada mesa i malo umaka u vrećicu. Kad treba izvadite prigrijete na laganoj vatri uz dodatak malo vode, dok se grije skuhate prilog...(valjušci (njoki), okruglice od kruha ili palenta.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sve vijesti - Kratke vijesti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com