Feb 02

Vapaj ugostitelja

Dalmatinski ugostitelji su na sto muka, novonastala ih je situacija doslovce bacila na koljena.Tuže nam se kako su im restorani prazni. Nema više čašćenja oboritom ribom i jastozima ...
Kriza je i dalmatinskoj poslovnoj eliti, zadnjoj tvrđavi koja je osiguravala poslovanje uglednih restorana, kako bi se po naški reklo, došla ponad ušiju.

Dalmatinski ugostitelji su na sto muka, novonastala ih je situacija doslovce bacila na koljena. Tuže nam se kako su im restorani prazni, i da se takva slika samo nastavlja od lanjske godine. Tvrde i kako su se na udaru našli posebice restorani više klase, kojih je kriza dovela pred nekoliko suštinskih pitanja vezanih uz preživljavanje.

Što napraviti? Spustiti cijene, smanjiti porcije, otpustiti personal? Uvesti akcije i zabavne bendove, na što se odlučio Miro Bogdanović, vlasnik podstranskog restorana “Arkada”, jedan od naših najcjenjenijih kuhara. - Ovo je pošast i užas i očaj. Ne pamtim ovako nešto već 30 godina koliko se bavim ugostiteljstvom. Spustio sam cijene, pa nije napunilo stolove. Sada sam doveo vrhunski zabavni bend “Pink Panter” koj će do 1. svibnja zabavljati goste.
Idem na novu koncepciju, zabavu pojačanu dobrom i ne skupom spizom, uz koju će ići i popust na grupe. Ne znam što više. Zadnje što će me dočekati, ako i ovo ne pomogne, bit će poduzimanje drastičnih mjera – kaže Bogdanović. I ostali splitski visokokategornici su na udaru, ACI sa Sustipana, vlasnika Zorana Graše, trpi veliki financijski minus. Grašo kaže da ih je zadesila kataklizma, misleći da je lanjska godina bila dno dna.

No ova ga je, tvrdi, demantirala.. -Nikako ne mogu odgonetnut što se događa, ni gdje je rješenje problema. Ni da spustimo cijenu jastoga na 50 kuna, ma ni to ne bi pomoglo. Možda da počnemo nuditi narodnu spizu. Brojimo do 1. svibnja dane ko u vojsci, čekajući sezonu i vjerujući da ćemo izdržati do tada – kaže Grašo, s čijim se pričama o velikoj krizi slaže i Bernard Križanović, vlasnik splitskog restorana “Kadena”.
Cijela Dalmacija po pitanju ugostiteljstva broji iste dane. Domaći gosti su dolaske u restorane odbacili kao prvu, po budžet opterećujuću stavku. Ne mogu to financijski podnijeti, kaže Mato Đurović, vlasnik pet dubrovačkih restorana među kojima se nalaze i vrlo popularni “Nautica” i “Proto”. On ima sreću da mu razvikane objekte posjećuju stranci, ljudi koji još imaju žive love. Na domaće sada više ne može računati.

-Nema našega gosta, i ako ne poboljšamo ponudu zimi, nećemo radit. Nema nam pomoći. Globalna kriza traži promjene, onaj ‘ko ima ideju i viziju će proć, onaj ‘ko bude čeko, pada – kaže Đurović. Kriza je pogodila i vodičku Lanternu, kaže vlasnik Ante Mihić, predsjednik županijske Obrtničke komore i član ceha ugostitelja. Kaže kako u cijelom svom stažu ovakvu ugostiteljsku tugu vidio nije. Problem je u brzom rastu svekolikih troškova koje ugostitelji ne mogu pratiti, pa nedostatku ribljih veletržnica ...
Izvor: http://slobodnadalmacija.hr
piše Tanja Šimundić-Bendić
Iznimka kaštelanska “Intrada”: Smanjili cijene i povećali porcije
Iznimaka od crnog scenarija ipak ima, a takav primjer daje konoba “Intrada” u Kaštel Novom, u kojoj se bez obzira na krizu traži sjedalica više. Odgovor nam daje 33-ogodišnji vlasnik Tomislav Antić, koji je krizu, kaže, iskoristio kao izazov, pa je smanjio cijene, a paralelno i prilično pojačao porcije hrane. Priloge i kruh ne naplaćuje, i došao je do iznosa, primjerice, od stotinjak kuna, koliko stoje dva mesna obroka s pićem za dvije osobe. U usporedbi s obližnjim Splitom, ceh za neku grupu zna doći i manji za 30 do 40 posto. Bio je to dovoljno dobar razlog da Splićani doslovce okupiraju ovaj objekt.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com