Feb 15

Čaj, kava i čokoladno mlijeko gode zdravlju

Čaja, kava i nemasno ili čokoladno mlijeko najbolji nutritivni eliksiri.
Rezultati novog istraživanja su pokazali kako su svima dobro poznata pića poput čaja, kave i nemasnog ili čokoladnog mlijeka najbolji nutritivni eliksiri za zdravlje i oporavak nakon vježbanja.
Istraživanja pokazuju da čaj jača imunološki sustav, smanjuje nakupljanje plaka na stjenkama arterija te pomaže u kontroli i prevenciji dijabetesa. Uz to, čaj obiluje antioksidansima, a sam napitak sadrži više polifenola od određenog voća i povrća.
Osim što obiluje spojevima koji se borbe protiv stanica koje izazivaju oksidativni stres, čaj u svom kemijskom sastavu sadrži enzime, ugljikohidrate, proteine i lipide.
k
Poput čaja, i kava obiluje polifenolima. Ona ima čak i veći sadržaj antioksidansa od zelenog ili crnog čaja i drugih pića kao što su voćni sokovi.
Istraživači tvrde kako konzumacija kave može, za čak 50 posto, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i razvijanja dijabetesa tipa 2.
Kava također ima pozitivan učinak na neurološke bolesti. Istraživanja su pokazala kako konzumacija ovog napitka može smanjiti rizik od Parkinsonove, ali i Alzheimerove bolesti.
Kad je pak o čokoladnom mlijeku riječ – istraživanja su pokazala kako ovaj napitak ima povoljan utjecaj na gustoću kostiju i izgradnju mišića. Čokoladni napitak predstavlja optimalnu tekućinu koju bi vježbači trebali unijeti u organizam nakon treninga za oporavak i vraćanje izgubljene tekućine.

 

K. R.

Izvor: Ordinacija

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i napitci
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com