Feb 19

Što se jede u veljači?

Brokula je samo jedna od biljaka koju je dobro jesti u veljači

Treba jesti sezonsko povrće zbog toga što je puno vitamina i rijetkih minerala koje je teško dobiti u drugoj hrani u prirodnom obliku.

Osnova zdrave prehrane su sezonski svježi plodovi koji rastu u prirodnim uvjetima u određenom dobu godine, jer se u tom slučaju konzumiraju upravo u trenutku kad su najzdraviji.

Veljača, ma kako sumanuta bila vremenski, ipak ima neke plodove koji su upravo tijekom tog mjeseca najbolji za konzumaciju, pa evo malo inspiracije ako idete na tržnicu kupiti štogod svježe.

U veljači stižu prve šparoge, sjajan izvor selenija, cinka, magnezija i cinka, bogate dijetnim vlaknima, vitaminima A, C, E i K, kao i kompleksima vitamina B i D. Uz sve to, šparoge sadrže i mangan i kalij. Načina pripreme ima bezbroj, od priloga, salata, juha pa sve do grickanja između obroka.

Rukola raste stvarno posvuda i obilno je napunjena vitaminima A, C i K, kalcijem, vitaminima B kompleksa, fosforom, manganom, kalijem, željezom, kalcijem i folnom kiselinom. Najčešće se koristi kao salata, a pokušajte je, onako svježu, staviti na svježe ispečenu pizzu, nećete požaliti!

Brokule također ima napretek, a lakše je izostaviti važne sastojke koje nema nego nabrojati one koje ima. Između ostalog, ima tiamina, riboflavina, selenije, vitamina A, C, E, K i B6, kao i folne kiseline. Priprema se kao složenac, s tjesteninom ili kao juha.

Cikla je prebogata magnezijem, željezom i vitaminom C, a u njoj se nalazi i dosta folne kiseline, mangana, kalija, magnezija i željeza. Bilo koje jelo s mlincima nemoguće je zamisliti bez cikle, no može biti i prilog, sok ili juha.

 

Izvor: Metro portal

http://metro-portal.hr/sto-se-jede-u-veljaci/76523

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com