Feb 24

Kina priznala: Postoje "kancerogena sela"

Kinesko Ministarstvo zaštite prirodnog okoliša priznalo je postojanje takozvanih "kancerogenih sela" nakon godina javnih nagađanja o pogubnom uticaju zagađenja na određenim područjima.

PHOTO/EPA: Michael Raynolds

Korištenje tog izraza u službenom izvješću Ministarstva zaštite prirodnog okoliša Kine dolazi u vrijeme rastućeg nezadovoljstva javnosti zbog nereguliranih pitanja industrijskog otpada, opasnog smoga i drugih posljedica desetljeća ubrzanog razvoja.
Aktivisti za zaštitu okoliša godinama tvrde da su postoci oboljelih od karcinoma u nekim selima u blizini tvornica i zagađenih izvora jako narasli.

Ministarstvo zaštite prirodne sredine u svom zadnjem izvještaju navodi da je u Kini raširena proizvodnja i potrošnja štetnih kemikalija koje su zabranjene u mnogim razvijenim zemljama.

"Otrovne kemikalije prouzročile su mnoge hitne situacije vezane za zagađenje vode i zraka", stoji u izvještaju. Također se navodi da takve kemikalije mogu predstavljati dugoročnu prijetnju ljudskom zdravlju i to se direktno povezuje sa takozvanim "kancerogenim selima".
"Postoje čak neki ozbiljni slučajevi zdravstvenih i socijalnih problema kao što je pojava kancerogenih sela u pojedinim regijama", ističe se u izvještaju, ali se ne objašnjava izraz "kancerogeno selo".
U tom dokumentu se nije zalazilo u detalje pomenutog fenomena, za koji i ne postoji stručna definicija, već se pojavio u domaćim i stranim medijima nakon što je 2009. jedan kineski novinar objavio mapu, na kojoj su bile ucrtane desetine "kancerogenih sela".

Kina se suočava sa rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog zagađenja zraka i industrijskog otpada kao posledica industrijskog razvoja.
BBC je 2007. godine izvjestio o naučniku koji je proučavao utjecaj zagađenja u selu Šangba na jugu Kine. Otkrio je visoke koncentracije otrovnih teških metala u vodi, vjerujući da postoji direktna veza između učestalosti raka i rudnika u regiji.

Ipak, da sada je od kineske vlade stizalo malo komentara na takve optužbe.

Aktivista za zaštitu okoline Vang Canfa, koji vodi Centar za zaštitu od zagađenja zraka u Pekingu, izjavio je za AFP kako je to prvi put da se fraza "kancerogeno selo" pojavila u dokumentu jednog ministarstva.

U siječnju su Peking i nekoliko drugih kineskih gradova bili prekriveni smogom koji je daleko premašio stupanj koji dopušta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Kineska Agencija za zaštitu životne sredine posljednjih je godina upozoravala najveće elektrane zbog "ozbiljnog narušavanja" mjera zaštite okoline. Emisija plinova po stanovniku u Kini još uvijek daleko zaostaje za razvijenim zemljama, ali je ona u cijelosti već pretekla SAD i postala najveći ispusnik plinova sa efektom staklenika.

 

Izvor: E-novine.com
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com