Feb 27

Nekoliko trikova za kuhanje s manje soli

Budući da nam je dnevno dovoljna jedna mala žličica soli, treba znati kuhati da bi jela bila ukusna, a obitelj ne bi zanovijetala. I to može biti lako primjenjujući ove savjete.
Otkad je dokazano da previše soli nije zdravo za ljudski organizam, mnogi restorani pronalaze načine da kuhaju zdravije, a da jela i dalje budu ukusna i gosti zadovoljni. Da biste mogli primijeniti nova pravila treba se poigrati hranom, promijeniti tradicionalne pripreme kuhanja i otkriti svijet začina. Reader's Digest donosi nekoliko savjeta kako to učiniti.
1. Rajčice
Zimi često kupujemo konzerviranu rajčicu, ali možda ju je bolje izbjegavati jer ćete uštedjeti 210 miligrama natrijevog klorida u pola šalice.
Thinkstock
2. Češnjak
Možda ga ne volite u svojoj kuhinji, ali znajte da je češnjak izvrstan dodatak mnogim jelima, a k tome je i izuzetno zdrav. Zamijenite dio soli češnjakom i jelo će biti jednako ukusno.
3. Meso
Mesne prerađevine imaju puno više soli od svježeg mesa pa u svakoj prigodi probajte odabrati zdraviju varijantu. Također čitajte deklaracije na prerađenim proizvodima da biste vidjeli koliko soli ima. U otprilike kilogram šunke ima čak tisuću miligrama natrijevog klorida.

4. Krastavci
Poput rajčice također je preporučljivo da preskočite ukiseljene krastavce i zamijenite ih nekom drugom, svježom alternativom.

5. Vino
U razne umake i jela kojima treba pojačati okus izbjegavajte stavljati gotove pripravke poput soja sosa jer su također prepuni soli. Radije neki umak podlijte vinom.
6. Dobra alternativa soli
Osim češnjaka u svim oblicima dobra zamjena za sol je i luk, papar, đumbir, celer, kumin, kurkuma, šafran, crvena paprika, paprika, senf, čili u prahu, svježi ili sušeni ružmarin, svježi ili sušeni kopar, svježi bosiljak, miks začina bez soli, svježi ili sušeni origano, curry, cimet, klinčić, piment i korijander.
Izvor: T - portal
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com