Sep 11

Biogradska najduža štrudla za najveću na svijetuNakon odlične turističke sezone naše turističko središte u srcu Jadrana, Biograd na moru, najavljuje manifestaciju koja će se pokušati upisati u poznatu knjigu svjetskih rekorda - ispeći će najdužu štrudlu od maraske.21.rujna u 19 sati na biogradskoj rivi!
Višnja maraška, smatra se najukusnijom na svijetu, a delicije od nje tradicionalni su proizvodi ovoga kraja. Tako će se posjetiteljima osim štrudle od 1200 metara nuditi i Maraschino, višnjevača, chery brandy, napolitanke i ostale proizvode vezane uz višnju.

Kao glavni zadatak ove manifestacije koja se održava na rivi u Biogradu su promocija biogradskog turizma i gastronomije općenito. Uz ovaj događaj, podjsetimo kako se u Biogradu svake godine tradicionalno priprema i najduži gastro stol u Hrvatskoj - Biogradski Stol.

U ovom projektu partneri su: Maraska d.d. Zadar, Clarum d.o.o.- Nova Gradiška, Ledo d..d. - Zagreb, Podravka d.d. - Koprivnica, Ilirija d.d. - Biograd, Tvornica kruha Zadar, Bure d.o.o. - Biograd, Pekarnica Kroštula - Pakoštane, Hotel IN - Biograd, Hotel Adria - Biograd, Hotel Palma - Biograd, Hotel Bolero - Biograd, Hotel Biograd, Domaća pekara Capo - Biograd te Crvena Luka Biograd i Srednja škola Biograd.

- Ne postoji rekord s tolikom štrudlom s nadjevom od višnje maraške. Uspijemo li ga oboriti, bilo bi to zbilja izvrsno za promociju našega turizma u svijetu - kaže Ivo Eškinja koji s odličnim rezultatima vodi biogradsku turističku zajednicu. [<-LINK]
Višnja maraska autohtona je kultura višnje, karakteristično tamno crvenog ploda, izražene aromatičnosti i slatko kiselog okusa kojanajbolje uspijeva na uskom obalnom području Dalmacije. Od Zadra do Makarske.
Porijeklo višnje maraskeseže daleko u prošlost na područje Male Azije odakle je ta kultura stigla na područje Dalmacije. za vrijeme Rimskoga carstva. Stablo višnje maraske stoljetnim se razvojem izvrsno prilagodilo na kamenito, škrto tlo dalmatinskog kraja i relativno niske količine padalina.
Zahvaljujući zemljopisnim i klimatološkim uvjetima plod višnje maraske odlikuje se većim postotkom suhe tvari, vitamina i minerala u odnosu na druge sorte višnje. Najnovija istraživanjapokazuju da konzumacija višnje maraske snižava krvni tlak, smanjuje kolesterol u krvi, spriječava nastanak bolesti srca i krvnih žila, spriječava nastanak kancerogenih bolesti te dijabetesa.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sve vijesti - Izdvojene vijesti D
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com