Feb 22

Pomaže li zubna pasta zaista vašem zdravlju? Evo koji sastojci vam štete!

,
Sodium Lauryl Sulphate (SLS) je dodatak za pjenjenje za kojeg se zna da uzrokuje iritacije tkiva. SLS povećava propusnost kože i time omogućava drugim kemikalijama da se apsorbiraju puno brže u tijelo.
U našem modernom vremenu svima je poznata poruka odaslana od strane medija i stručnjaka stomatologa da treba četkati zube, koristiti konac za zube i ispirati grlo grgljanjem, a naročito je važno, kako kažu, prati zube što je minimum oralne higijene. Ova praksa nam je postala toliko usađena da uopće ne propitujemo sigurnost i učinkovitost proizvoda koje koristimo. Ono što ne shvaćamo, u pokušaju da se borimo protiv propadanja zubi i lošeg zadaha, je to da možda koristimo proizvode koji ne samo da ne pomažu zdravlju, nego također mogu biti pogubni za naše zdravlje, piše Sue Woledge, prirodna terapeutkinja, spisateljica i autorica nekoliko zdravih dijeta, za NaturalNews.
Uobičajeni, dvojbeni sintetički sastojci koji se nalaze u gotovo svim zubnim pastama su:
Sodium Lauryl Sulphate (SLS) je dodatak za pjenjenje za kojeg se zna da uzrokuje iritacije tkiva. SLS povećava propusnost kože i time omogućava drugim kemikalijama da se apsorbiraju puno brže u tijelo.
Sodium Laureth Sulphate (SLES) je najčešće zagađen s dioksinima i reagira s ostalim sastojcima što dovodi do stvaranja opasnih kancerogenih supstanci - nitrozamina.
Triclosan je prvotno bio registriran kao pesticid i povezan je s prouzrokovanjem raka, ometa hormone štitne žlijezde, te utječe na rad srca.
Flour je povezan s prouzrokovanjem raka, on je sistematski otrov i oštećuje štitnjaču.
Ovo su samo neki, najčešći sastojci u zubnim pastama, ali moguće je da ima još puno drugih potencijalno štetnih kao što su umjetni okusi, umjetne boje i zaslađivači.
Problem ne završava sa zubnim pastama jer su i proizvodi za oralnu higijenu kao što je vodica za ispiranje usta i zubni konac također potencijalno pogubni za zdravlje. Sastojci u vodici za ispiranje usta su također dovedeni u vezu s rakovima usne šupljine, a zubni konac je obložen kancerogenim voskom.

Postoje li sigurniji načini za higijenu zubi i usta?

Proizvodi za oralnu higijenu kao što su zubna pasta i vodica za ispiranje usta se kod većine ljudi koristi barem jednom dnevno i sastojci korišteni u njima se vrlo brzo prenose u tijelo kroz sluzave membrane, te je iz tog razloga preporučljivo osigurati da su takvi proizvodi sigurni za zdravlje. Međutim, u nekim zemljama je proizvođačima dopušteno ne navesti sve sastojke u takvim proizvodima jer su klasificirani kao lijekovi, a ne kao kozmetika. Ovo čini teškim ako ne i nemogućim za one koji brinu do toga što unose u svoja usta i usta svoje djece, da izbjegnu štetne sastojke.
Dobre vijesti su te da postoje sigurnije opcije za čišćenje zubi: sigurni i zdravi proizvodi proizvođača koji navode sve sastojke, a koji su uz to proizvedeni od strane etičkih kompanija. Sve više postoji prirodnih, te čak organskih zubnih pasta i vodica za ispiranje usta zbog osviještenosti onih koji su zabrinuti za svoje zdravlje.
Na kraju, ako uzmemo u obzir istraživanja dentalnog zdravlja provedena od strane 'Weston A Price Foundation' , a koja su vršena na ljudima koji su jeli tradicionalnu i neprocesuiranu hranu, onda postaje jasno da je četkanje zubi, ispiranje usta i grgljanje možda samo gubitak vremena.

 

Foto: Ivica Galović / Pixel

Izvor: Dnevno.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com