Feb 22

ZAŠTO JESTI MANJE MESA? Ovo je pet dobrih razloga da navalite na povrće!

Jeste li čuli za termin „bezmesni ponedjeljak“? Naziv je to međunarodne kampanje koja potiče ljude da preskoče meso svaki prvi dan u tjednu. Pokrenuta je 2003. godine u suradnji s Johns Hopkins Bloomberg školom za javno zdravstvo i Centrom za zdraviju budućnost. Cilj posnog ponedjeljka je educirati ljude o opasnostima obilne konzumacije mesa jer je dokazano da štetno djeluje na zdravlje.
Meso nije nezdrava namirnica i njegova umjerena konzumacija prihvatljiva je u zdravoj prehrani. Prije svega se misli na nemasno meso jer ima visoki postotak proteina koji su potrebni za izgradnju mišića, bogato je vitaminima poput vitamina B skupine, tiamina, riboflavina, niacina i pantotenske kiseline. Meso također sadrži minerale kao što su željezo i cink koji su zaslužni za zdrav imunološki sustav. Međutim, prevelike količine ove nemirnice na tanjuru, i to svakodnevno, nisu dobre.
U studiji objavljenoj i časopisu American Journal of Preventative Medicine 2009. godine, otprilike dvije trećine ispitanika koji su smanjili svoju potrošnju mesa samo jedan dan u tjednu došlo je do poboljšanja općeg zdravlja, popravili su svoje prehrambene navike i razinu fizičke aktivnosti.
Živjet ćete dulje:
Prehrana s visokim udjelom crvenog i prerađenog mesa povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, smrtnosti od raka i ukupne smrtnosti. Studija s Harvarda otkrila je da reduciranje ​​unosa mesa može smanjiti rizik od prerane smrti za 19 posto.
Borba protiv pretilosti:
Pretilost je jedan od vodećih uzroka smrti u SAD-u, jedna od tri osobe klasificirana je kao pretila ili preteška. Ne suočava se samo Amerika s problemom debljine, ona i kod nas postaje sve veći problem. U Hrvatskoj je oko 60 posto muškaraca i 55 posto žena preteško i predebelo, što nas u toj negativnoj statistici svrstava među prvih pet zemalja u Europi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju manje mesa i slijede više vegetarijansku prehranu imaju manju tjelesnu težinu i indeks tjelesne mase (BMI) .
Kvalitetnija dijeta:
Konzumiranje više graha i povrća umjesto mesa osigurava veći unos vlakana, proteina , željeza i drugih vitamina.
Ekonomska komponenta:
Obrok bez mesa bar jedan dan u tjednu može vam uštedjeti novac i vrijeme u kuhinji. Kvalitetni i zdravi komadi mesa koštaju više od cjelovitih žitarica, povrća i voća. Osim što su zdrava, vegetarijanska jela su ukusna i jednostavna za pripremu. Ukusan obrok na stolu može biti za nekoliko minuta.

 

Izvor: Jutarnji list

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com