Feb 24

DUBROVNIK FestiWINE

Nastanjivala su se i nestajala plemena i narodi, prolazile bande i vojske, mijenjala se carstva i kraljevstva, gospodari i gospari - no od vremena kad su posađene prve loze i stvoreni prvi vinogradi, od vremena kad je izvrelo prvo vino, vinogradari i podrumari nisu propustili niti jednu godinu

nastojeći napraviti uvijek bolje vino.

Dubrovnik je sjedište regije u kojoj arheološki nalazi nedvojbeno ukazuju na vrlo bogatu i intrigantnu povijest proizvodnje grožđa i vina, stariju od 2500 godina. Uzgoj grožđa i proizvodnja vina dijelili su sudbinu onih koji su vino proizvodili i u njemu uživali. Na vjetrometini geopolitičkih zbivanja, kroz stoljeća je grožđe i vino bilo izloženo sušama i povodnjima, bolestima i nametnicima, ratovima i nasilju, pogrešnim i zločestim političkim i trgovačkim odlukama i propisima.

 

 

U dubrovačko-neretvanskim vinogorjima od Konavala do Neretve, od Pelješca do Lastova, u ozračju najnovijih društvenih promjena vinogradari i vinari su izloženi novim izazovima. U turbulentnim promjenama vlasničkih i gospodarskih odnosa, intenzivnim upoznavanjem i praćenjem najsuvremenijih tehnoloških metoda, poticanom i potpomaganom individualizacijom proizvodnje vina, vinogradari i vinari su se našli gotovo sami, suočeni s ogromnim svjetskim tržištem vina istovremeno kao životnom prilikom i smrtnom opasnošću. Hrvatski, pa tako i dubrovačko-neretvanski vinari nikad u povijesti nisu bili u mogućnosti plasirati svoja vina na veće tržište bez ikakvih dodatnih posebnih uvjeta u odnosu na nacionalno tržište. U isto vrijeme, kao nikad prije, hrvatsko pa time i dubrovačko tržište otvoreno je za svjetska te pogotovo europska vina što predstavlja ogromnu kvalitativnu i cjenovnu konkurenciju koja će biti sudbonosna za neke proizvođače. U takvim okolnostima vino, naše vino iz domaćih vinogorja sve više postaje tek roba, proizvod čiji plasman i prodaja će biti sve zahtjevniji.

A vino, posebno naše vino, ne smije biti tek trgovački proizvod poljoprivredno tehnološkog porijekla. Vino predstavlja vrlo važnu identitetsku sastavnicu našeg čovjeka koja svjedoči tisućljetnu isprepletenost zajedničkog života na ovim prostorima brojnim povijesnim pogibeljima usprkos. Vino se kroz stoljeća i tisućljeća isprepliće kroz sve vidove života zajednice ovog kraja, postajući nezaobilazni kulturološki identitetski marker. Stoga, upravo sad kad tvrdimo da smo konačno posložili kockice našeg nesmetanog življenja, vrijeme je da pomognemo posložiti i kockice našim vinogradarima i vinarima kako bi daljnjim nesmetanim djelovanjem nastavili nepresušnu tradiciju proizvodnje i uživanja vina.

Turizam u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sad je to već neupitno, predstavlja osnovni i glavni egzistencijalni oslonac. Prirodne ljepote i zanimljivosti, bogata spomenička i etno baština, neizbježno ''sunce i more'', nautički i cruising turizam te sve aktivniji avanturistički turizam predstavljaju osnovne sastavnice kompleksnog turističkog proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije. Brojni primjeri svjetskih turističkih uspješnica uz ''tvrde'' turističke komparativne prednosti svoju ponudu i kasniji uspjeh velikim dijelom zasnivaju na autentičnoj gastro i eno ponudi. U kreiranju naše turističke ponude nastoji se uključiti domaća jela i vina. Sastav jelovnika, udio uvezenih namirnica te brojna (ne)gazirana pića i piva svjedoče nažalost da smo još uvijek daleko od zadovoljavajućeg sudjelovanja autentičnih jela i vina u našoj turističkoj ponudi, što naši posjetitelji s pravom očekuju.

 

Povećati udio domaćih namirnica u našoj gastro ponudi neće biti jednostavno i brzo budući je njihova proizvodnja u ozbiljnoj krizi i trebat će vremena dok se proizvodnja ne pokrene. Za razliku od kulinarskih namirnica, vrlo kvalitetna i konkurentna vina već imamo u podrumima, potrebno je tek pronaći put od podruma do zadovoljnog gosta te ponuditi domaće vino kao neizostavni autentični turistički proizvod, vino bez čijeg kušanja će doživljaj ovog kraja biti nepotpun.

Turistička orijentacija Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije predstavlja ogromnu pogodnost i izazov domaćim vinarima budući na prag njihovih podruma svake godine dovodi nekoliko milijuna znatiželjnih posjetitelja od kojih ogroman broj razumije što je vino. Konačni cilj

pokretanja projekta interaktivnog razvitka vinarstva i turizma upravo jest što snažnije uključiti vino u ukupan turistički proizvod i na taj način plasirati što više domaćeg vina u odnosu na uvezene napitke, pića i vina, omogućiti što većem broju posjetitelja kvalitetan susret s domaćim vinima, iskoristiti zadovoljno uživanje u vinu kao najbolji dugoročni marketinški alat u promociji domaćih vina te u konačnici pomoći popunjavanje još uvijek nepotpune turističke ponude. Domaća visokokvalitetna vina izvornih sorti predstavljaju vrlo potentnu nedovoljno iskorištenu komparativnu prednost ovog područja.

 

Središnji događaj projekta ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' jest Regionalni festival vina – Dubrovnik FestiWiNe koji će se održati u Dubrovniku u kompleksu Klarisa od 24. do 26. travnja 2014. Na festivalu ćemo okupiti više od 100 regionalnih vinara koji će imati mogućnost svoja vina predstaviti brojnim vinskim profesionalcima i posjetiteljima.

 

Uspješnost vinara će ocjenjivati međunarodni ocjenjivački sud. Kroz stručne radionice pod nazivom Vino u turizmu naši i inozemni stručnjaci prenijet će svoja znanja i iskustva u cilju što uspješnijeg uključivanja vina u turističku i ugostiteljsku ponudu. Kako svoja vina učiniti što boljim, kako odabrati bocu i etiketu, koji čep ili pakiranje izabrati, kako financirati svoje ideje i planove, kako nastupiti na sve širem i zahtjevnijem tržištu vinare će podučiti brojni stručnjaci na za to predviđenim radionicama. Vinske radionice s vođenim vinokušnjama bit će organizirane po želji vinara. Završna večer po uspješno okončanom festivalu okupit će sve sudionike festivala na kojoj ćemo čestitati najboljim vinarima i kušati nagrađena vina.

 

U off-programu festivala održat će se umjetničke izložbe i predavanja na temu vina i vinogradarstva. Organizirani će biti izleti u dubrovačka vinogorja. U tjednu održavanja festivala, svojevrsnoj vinskoj setemani, u suradnji s dubrovačkim ugostiteljima služit će se široka paleta dubrovačko-neretvanskih vina s pripadajućim jelima.

 

U svijetu se Hrvatska prepoznaje (ili uopće ne prepoznaje) kao nova vinska zemlja. Nažalost, zbog političke i nacionalne nesamostalnosti te diskontinuiteta plasmana hrvatskih vina na inozemna tržišta, propustili smo zauzeti pripadajuće mjesto na vinskoj karti svijeta iako je vinarstvo kroz stoljeća bilo vrlo važna gospodarska aktivnost o čemu svjedoče i originalni spisi u Dubrovačkom arhivu gdje se vino, pa čak i pojedine sorte spominju u državnim dokumentima Dubrovačke Republike još od 14. stoljeća.

 

Dubrovnik je optimalan lokalitet koji treba koristiti u repozicioniranju hrvatskog vinarstva na svjetskoj pozornici. Dosadašnji napori pretočeni u snažni festival vina koji će kroz godine prerasti u nezaobilazan turistički vinski i kulinarski događaj zaslužuju pozornost i podršku široke turističke, gospodarske i političke javnosti od koje se uz povjerenje regionalnih vinara očekuje sudjelovanje u ostvarenju ovog obećavajućeg projekta.

Vinogradarstvo i vinarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zauzima vrlo važnu ulogu, ne samo kao jedna od najznačajnijih poljoprivrednih grana već kao i sve značajniji dio turističkog sektora.

U ukupno sedam vinogorja, koliko ih se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, velikom većinom su zastupljene autohtone vinske sorte kao što su plavac mali, pošip, grk i dubrovačka malvasija, a najbolji dokaz specifičnih vinogradarskih položaja koji jamče kvalitetu vina su i prve zaštite zemljopisnih položaja na nacionalnoj i međunarodnoj razini za Dingač još 1961. te Pošip s Korčule i Postup 1967. godine.

_______________________________________________

Proizvodnja grožđa i vina u našoj županiji, kroz povijest, pa tako i danas, imaju stratešku važnost i upravo iz tog razloga mi je iznimno zadovoljstvo najaviti prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWiNe koji će se održati u Dubrovniku od 24. do 26. travnja 2014.

Želja nam je ovim događanjem dodatno promovirati vinare naše županije i njihova vina, ali i skrenuti pozornost na postojeću ponudu te potencijale vinskog turizma.

Kažu da sva velika vina potječu od grožđa uzgojenog u vinogradima iz kojih puca lijepi pogled. Dubrovačko-neretvanska županija uistinu je bogata čarobnim krajobrazima jedinstvenih vinogorja, stoga ne čudi što obiluje i izvrsnim vinima vrijednim Vaše pažnje.

Pozivam Vas na prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWiNe i želim Vam ugodne trenutke uz naša vina.

Nikola Dobroslavić, župan

Nikola Dobroslavić, župan

Dobrodošli
Dubrovnik je kroz stoljeća bio važno mediteransko središte u kojem su se križali brojni vinski puti. U vrijeme Dubrovačke Republike uzgoj grožđa bila je najvažnija poljoprivredna aktivnost. Proizvodnja i izvoz vina zauzimali su važno mjesto u gospodarstvu tadašnje Dubrovačke Republike
koja je svoje najsjajnije dane imala u 16. i 17. stoljeću. Uzgoj vinove loze, pravljenje, trgovanje vinom kao i uživanje u njemu bilo je od tolike važnosti da se vino vrlo često susreće u državnim dokumentima te samom Statutu Republike.
Prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWiNe vratit će vino Dubrovniku i Dubrovnik vinu. Dobrodošli!

Andro Vlahušić, gradonačelnik

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sve vijesti - Izdvojene vijesti L
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com