Feb 25

EU Hrvatskoj zabranila naziv ‘Zadar’ jer previše podsjeća na robnu marku Zara

Zadar

Obavještavamo građane koji se služe nazivom Zadar da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode život novim uvjetima na tržištu, jer od 1. srpnja 2014. više se neće moći upotrebljavati izraz Zadar ili zadarski.

Iako je Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora isticala kako se hrvatski Zadar čak i različito piše od španjolskog Zara te je to sasvim drukčiji proizvod, Europska komisija nije uvažila naše primjedbe. Odluka je donesena, a Zadrani će morati smisliti novo ime za svoj grad.
Meni je žao svih Zadrana, ali u ovim teškim trenucima za Španjolsku mi moramo zaštititi naše ekonomske interese. Savjetujem im da nađu neki drugi naziv za svoj grad. Možda Antegrad? - rekao je predsjednik EK José Manuel Barroso.
I dok se Španjolska suočava s jednom od najozbiljnijih gospodarskih kriza u povijesti, 70-godišnji Španjolac Amancio Ortega, utemeljitelj lanca trgovina odjeće Zara, postao je najbogatiji Europljanin. Prema Bloombergovu indeksu milijardera, bogatstvo španjolskog tajkuna naraslo je s 3,8 milijardi dolara na 39,5 milijardi dolara, pa je nemoguće očekivati da će Europska komisija promijeniti odluku.
- Obavještavamo građane koji se služe nazivom Zadar da uzmu u obzir navedene činjenice i prilagode život novim uvjetima na tržištu, jer od 1. srpnja 2014. više se neće moći upotrebljavati izraz Zadar ili zadarski - poručuju iz Ministarstava poljoprivrede i turizma.
Od srpnja će se još mnogo toga mijenjati. Umjesto talijanskog parmezana, smijemo proizvesti ribanac, umjesto francuskog šampanjca, naš je pjenušac, a Split neće moći prodavati banane jer je Portugal zaštitio pravo na Banana split.
- Određene riječi morat će biti izbačene iz vokabulara u prodaji. Riječi 'vino' i 'rakija' već su brendirane u EU pa će se za hrvatske proizvode morati upotrebljavati riječi 'grožđevina' i 'udarača' - javljaju iz ministarstva.
Iz nepoznatog su razloga Šibenčani oduševljeno dočekali ovu vijest. Na glavnom trgu organizirana je proslava, a šibenski gradonačelnik proglasio je dva neradna dana.

 

Izvor: News Bar

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Ispovijesti mladog kuhara - Kolumna
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com