Dec 14

Hrvati vole presoliti hranu

Volite li zasoliti?

Hrvatska je trenutno treća u Europi, iza Turske i Mađarske, po količinama unosa soli, što ima dugoročne štetne posljedice na zdravlje.

Prekomjerne količine soli uzrokuju 11 nezaraznih kroničnih bolesti - povišeni krvni tlak, bolesti srca i bubrega, moždane udare, debljinu, bubrežni kamenac, osteoporozu, karcinome i drugo, pa je stvarno važno pripaziti na unos soli..

Najviše se soli unosi putem kruha, ali i sireva, namaza i suhomesnatih proizvoda, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kronične nezarazne bolesti odgovorne su za čak 86 posto preuranjenih smrti u Europi, a najvažniji čimbenik rizika je upravo pretjerani unos soli.
Unos  soli u Hrvatskoj dvostruko je viši od preporuka WHO-a, što ima izravne posljedice na porast arterijskog tlaka i brojne druge bolesti, ali i smanjuje učinkovitost velikog broja lijekova.
Smanjenje unosa soli za gram smanjuje jedan do dva milimetra razine žive na nacionalnoj razini, a to znači 5000 infarkta i moždanih udara manje.Izvor: Metro portal

 

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com