Dec 30

Ptičja gripa u Hrvatskoj, kreće eutanazija peradi

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji na jednom obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa i da nema opasnosti od širenja virusa.

U tom je obiteljskom gospodarstvu utvrđena ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo svih 15 komada domaće peradi, a u mjestu Križnica, na lijevoj obali Drave, ukupno 22 mala gospodarstva ekstenzivno drže perad, koju uzgajaju za vlastite potrebe, navodi se u priopćenju.

Ističe se i da je selo sasvim izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i nema opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa. No, nužno je provesti sve mjere opreza.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere izolacije naselja.

»U zaraženom području već je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što osigurava policija«, ističe se u priopćenju Ministarstva.

Navodi se i da će se danas u cijelom selu Križnica provoditi eutanazija peradi, a veterinarski inspektori će na svakom gospodarstvu obaviti i procjenu vrijednosti eutanizirane peradi kako bi se vlasnicima isplatilo obeštećenje.

 

Izvor: Glas Istre

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com