Mar 21

Upoznajte aromatični mediteranski origano

Iznenađujuće, origano ima 42 puta više antioksidansa od jabuke! U prijevodu s grčkog, origano znači "planina radosti", a ovaj začin zaista može unijeti puno radosti u vaš život, s obzirom na zdravstvene dobrobiti kojima je bogat.
Mudri i vrsni poznavatelji biljaka, stari su Grci koristili origano za liječenja rana, ublažavanje upala mišića, kao antiseptik, protiv grčeva, proljeva I probavnih tegoba te za ublažavanje napadaja astme.

Origano, poput bosiljka i ružmarina, sadrži ružmarinsku kiselinu. Ovaj snažan antioksidans pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući da je karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.

Ulje origana može biti od velike pomoći kod raznih oboljenja kože, jer djeluje antimikrobno i antiseptično.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research, 600 miligrama ulja origana dnevno kroz razdoblje od šest tjedana poboljšalo je simptome gastrointestinalnih tegoba, ali i u potpunosti uklonilo parazite iz tijela većine pacijenata koji su sudjelovali u istraživanju.

Origano bi mogao postati vaš najdraži začin: pokazao se izuzetno učinkovitim kod ubijanja stanica metastaziranog raka dojke, tvrde istraživači Sveučilišta Ujedinjeni Arapski Emirati.

Osim što je koristan za zdravlje žena, origano može pomoći i snažnijem spolu i zaštititi muškarce od raka prostate. Takvo se svojstvo pripisuje karotenoidu karvakrolu koji ima protuupalna svojstva i može dovesti do apoptoze – programirane stanične smrti – stanica raka. Prema istraživačima Sveučilišta Long Island, ovaj sastojak može izazvati "samoubojstvo stanice" raka, u ovom slučaju konkretnih stanica raka prostate, no još uvijek ne znaju točno na koji način.

Koristite origano u obliku svježih listova, kao usitnjeni i mljeveni začin ili kao čaj. Ako ga ukuhavate u jela, ubacite ga pred sam kraj kuhanja.


Piše: K. Pužar

Izvor: Ordinacija

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com