Mar 21

Smanjite ponovno unos soli i bit ćete zdraviji

Gotovo 80 posto unosa soli je skriveno
Smanjenje unosa soli jednako je važno za zdravlje kao i prestanak pušenja, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.
Pretjerana konzumacija soli jedan je od glavnih uzroka bolesti srca i krvnih žila, odgovorna je za 62% moždanih udara i gotovo svaku drugu koronarnu bolest, a utječe i na nastanak karcinoma želuca, pogoršanje simptoma astme, bubrežnih bolesti i osteoporoze.

Smanjenje dnevnog unosa soli za 3 grama donijelo bi milijunske uštede zdravstvenom sustavu i spasilo tisuće života, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Željko Reiner na konferenciji za novinare društava za hipertenziju i aterosklerozu, s koje je upućen poziv proizvođačima da smanje sol u svojim proizvodima.

Iako preporuke WHO-a govore o dnevnom unosu soli od 5 grama, a američko kardiološko društvo preporučuje između 3,5 i 4 grama, u Hrvatskoj žene prosječno dnevno konzumiraju oko 11 grama soli, a muškarci nešto više od 13 grama.

Od pokretanja Nacionalne akcije za smanjenje prekomjernog unosa soli (2006. g.), utvrđeno je da građani većinom nisu svjesni soli u gotovim i polugotovim proizvodima, žitaricama, pekarskim i mliječnim proizvodima.

Gotovo 80% soli koju dnevno konzumiramo odnosi se na tu skrivenu sol, upozoravaju društva za hipertenziju i aterosklerozu. Prema EU strategiji za prehranu i pretilost, plan je smanjivati unos kuhinjske soli za oko 4% godišnje.

Među 12 namirnica - glavnih krivaca za prekomjeran unos soli - nalaze se kruh, mesni proizvodi, sirevi, gotova jela, juhe, žitarice za doručak, riblji proizvodi, čips, slane grickalice, gotova jela, umaci, začini i proizvodi od krumpira.

Svaki prehrambeni proizvod trebao bi imati deklaraciju o količini soli koju sadrži, a trebalo bi propisati i maksimalne količine soli u kruhu.

Ta bi pitanja trebala biti zakonski regulirana, kao što je u većini razvijenih europskih zemalja, SAD i Australiji, istaknuto je na konferenciji.

Prva verzija prijedloga Nacionalne strategije i plana implementacije aktivnosti vezano uz utjecaj prekomjernog unosa soli na zdravlje bit će objavljena 10. travnja, do kada bi je trebala dovršiti radna skupina okupljena oko Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Arhiva Metro portala

Izvor: Metro portal

 

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com