May 08

Preporuka liječnika: Djeca koja ne vole mlijeko neka jedu sladoled

Preporuka ljekara: Djeca koja ne vole mlijeko neka jedu sladoled Lječnici savjetuju da se davanjem sladoleda može nadoknaditi dovoljna količina kalcija i proteina, potrebnih za normalan razvoj djece koja ne vole mlijeko.

Profesor sa turskog univerziteta Omu Aliye Ozenoglu tvrdi da je sladoled na mliječnoj bazi vrlo korisna namirnica za razvoj djece, posebno one koja odbijaju konzumirati mlijeko i mliječne proizvode.

U izjavi za Anadoliju, Ozenoglu ističe da je sladoled mnogo korisnija i po zdravlje bolja namirnica od slatkiša poput čokolade ili bombona.

"Sladoled je proteinima najbogatiji mliječni slatkiš. Zato je vrlo koristan za razvoj djece. Sladoledi koji se proizvode po higijenskim standardima i čuvaju u preporučenim uvjetima su namirnica čijom konzumacijom pomažemo svojoj djeci“, zaključio je Ozenoglu.

Naglasivši da se umjerenom konzumacijom sladoleda mogu spriječiti i neke infekcije u usnoj šupljini, Ozenoglu tvrdi da je njegova upotreba korisna i za starije osobe, jer je bogat kalcijem i ojačava koštana tkiva.

Ozenoglu je preporučio da se prilikom konzumacije sladoleda pije i voda, a da se nakon toga obavezno ispiraju usta.

 

Izvor: Klix.ba

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com