May 08

U materijalima za pakiranje hrane preko 4000 različitih kemikalija

U materijalima za pakiranje hrane preko 4000 različitih kemikalija
U materijalima za pakiranje i pohranjivanje hrane koristi se preko 4000 različitih kemikalija. Pokazalo je to istraživanje koje je sažeto u stručnom medicinskom časopisu Journal of Epidemiology and Community Health,

a koji je nedavno objavio podatke kako uobičajena ambalaža za pakiranje i pohranjivanje hrane sadrži kemikalije koje mogu biti opasne za ljudsko zdravlje. Tako je formaldehid, koji je dokazano kancerogen, prisutan u malim količinama u plastičnim bocama i posuđu, a koriste se i hormonski disruptori poput bisfenola A, tributilina i triklosana, tvari koje narušavaju normalno lučenje hormona u organizmu.
To je potaknulo i dr. Biljanu Borzan da uputi pitanje Europskoj komisiji navodeći kako je najveći problem u nedostatku sveobuhvatnih znanstvenih istraživanja koja bi dovela u vezu ili odbacila povezanost dugoročne izloženosti takvim materijalima i raznih bolesti. - Iako znamo da su neke od tih tvari općenito štetne za ljudsko zdravlje, nije poznato u kolikoj mjeri i kojim koncentracijama. Dok nam na raspolaganju ne budu takvi podaci, štetne kemikalije bit će potencijalna opasnost - naglasila je Borzan.
Europska komisija na pitanje SDP-ove europarlamentarke odgovorila je kako su svjesni rasprave o potencijalnim negativnim zdravstvenim učincima na ljudsko zdravlje prisustva kemikalija u ambalaži za hranu kao i tvrdnji da možda postoji veza između pojave određenih kroničnih bolesti i upotrebe nekih materijala koji dolaze u dodir s hranom.
- Međutim, nije utvrđena uzročna veza. Jedan od razloga je i nedostatak znanstvenih metoda u epidemiološkim studijama koje to omogućuju. Sustav zaštite javnog zdravlja u ovom se području temelji na Uredbi EZ s mjerama zaštite kako bi se osiguralo da materijali i predmeti u dodiru s hranom, a koji se stavljaju na tržište EU, ne ugrožavaju ljudsko zdravlje - stoji između ostaloga u odgovoru EK europarlamentarki Borzan. Odgovarajući, napominju također, kako za određene materijale u dodiru s hranom postoji posebno usklađeno zakonodavstvo, primjerice za plastične boce.
- Samo tvari koje je Europska agencija za sigurnost hrane ocijenila sigurnim mogu se upotrebljavati u materijalima u dodiru s hranom - odgovorili su iz EK.

Autor: Ivana Barišić

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell

Izvor: Večernji list

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sve vijesti - Izdvojene vijesti L
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com