Jun 13

Izvozimo mandarine i višnje, zašto ne bismo trešnje i šljive!?

Hrvatska je lani, od voća, samo višanja i mandarina izvezla više nego što je uvezla, a od povrća samo mrkve
- uvoz bi trebali kompenzirati vlastitom proizvodnjom, za koju imamo sve preduvjete i samim time osigurati samodostatnost domaćih proizvoda, rečeno je na okruglom stolu Voće i povrće na kojem su se našli poduzetnici i stručnjaci.
Kako bi se poboljšali negativni trendovi nužna su udruživanja proizvođača te okrupnjivanje proizvodnje. Također, u Ministarstvu poljoprivrede nužna je dugoročna strategija proizvodnje radi zaštite nacionalnog interesa, rečeno je ondje te je izrečen stav da uz višnje i mandarine pozitivan primjer trebaju biti šljive i trešnje. „U površini koja je pod voćem stigli smo prijeratne godine, šljive i trešnje u visokom su usponu, međutim valja naglasiti da rezultati još uvijek nisu na zadovoljavajućoj razini te oni mogu i moraju biti bolji. Godišnje uvozimo 130 000 tona voća, a veliki dio toga bi mogli proizvoditi i u Hrvatskoj. Trebamo proizvoditi, ne samo za vlastito tržište nego i za izvoz. Najbolji primjer su mandarine koje se, između ostalog, izvoze na tržište Rusije i Velike Britanije te se radi i na daljnjem širenju izvoza“, istaknuo je Dražen Miloloža, zamjenik direktorice sektora poljoprivredno-prehrambene industrije pri HGK.
U Hrvatskoj se godišnje uveze više od 10 000 tona rajčica, s obzirom na klimatske i druge potencijale tu količinu je nužno značajno smanjiti. Zvonimir Belić, suvlasnik Zarja grupe ističe da Ministarstvo poljoprivrede nema dugoročnu strategiju, a ona je nužna. „Trebamo točno odrediti što želimo proizvoditi, koje su naše mogućnosti, koje su potrebne količine, koliki je naš kapacitet te također treba poraditi na poboljšanju komunikacije između proizvođača i ministarstva.“ Belić naglašava da kroz porezne olakšice i subvencije proizvođače treba motivirati neka uđu u zadruge te bi se i na taj način povećala proizvodnja.
Također, na okruglom stolu bilo je govora i o kvaliteti voća i povrća te trebaju li potrošači biti zabrinuti za svoje zdravlje. Sanja Miloš, viša stručna savjetnica u Odjelu za procjenu rizika, Hrvatske agencije za hranu, ističe da je moderna proizvodnja nemoguća bez uporabe pesticida, ali da se koriste samo oni koji su dopušteni i propisani zakonom.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com