Jun 25

Tko ne čuje dobro, ne može biti kuhar

Gluhoća, teža nagluhost, a često i oštećenje glasa i govora ozbiljna su prepreka djeci s tim teškoćama da se školuju za niz zanimanja, posebno u ugostiteljstvu.
"Uredan sluh" je zdravstveni zahtjev za obrazovanje za takva zanimanja naveden u "Jedinstvenom popisu zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole". Taj je dokument Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo 26. svibnja, a oštrim priopćenjem na njega je nedavno reagirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Gluha djeca i djeca s težom nagluhošću ne bi se prema tom dokumentu mogla školovati za zanimanja: kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni slastičar, radnik u kuhinji, radnik u slastičarnici, slastičar.
Slonjšak je ustvrdila da prema tom dokumentu "gluhe osobe illi osobe s težom nagluhosti ili s teškoćama govora ne bi mogle raditi gotov niti jedan posao". Otvoreno je izrazila Gluha djeca i djeca s težom nagluhošću prema dokumentu MZOS-a ne bi se mogla školovati za zanimanja: kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni slastičar, radnik u kuhinji, radnik u slastičarnici, slastičarbojazan da će dokument, suprotno namjerama, biti podloga za ograničavanje upisa u srednje škole učenicima s teškoćama u razvoju.
Kao kontraindikacija za zanimanje "slatičar" navedena je "teža nagluhost u govornom području ili gluhoća. Oštećenje govora koje utječe na komunikaciju". Slonjšak zaključuje da osoba s takvim oštećenjima, sudeći prema dokumentu, ne bi mogla "pripremljene biskvite i tijesta premazati ili puniti kremom, koju također sama priprema". Posao je slastičara, kako se navodi, i da "priprema kalupe, oblikuje tijesto, stavlja ga u kalupe ili limove, te nadzire njegovo pečenje", a to, reklo bi se, ne mogu raditi osobe oštećenog sluha ili govora. Osobe oštećenog sluha ili govora ne bi se mogle školovati ni za jednostavnija zanimanja poput pomoćnog slastičara. U opisu tog zanimanja navodi se, uz ostalo, da pomoćni slastičar čisti i pere, pomaže u primanju namirnica i njihovu skladištenju, priprema stolno rublje, slaže oprano i osušeno posuđe na predviđena mjesta, te redovito iznosi ostatke hrane.
Slonjšak navodi da je donositelj "ovih smjernica očito zaboravio na alternativne oblike komunikacije" čime je u pitanje doveden i Zakon u suzbijanju diskriminacije i Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica ironično konstatira i da "ovaj 'jedinstveni' dokument" nije upoznat ni s Prijedlogom Zakona o hrvatskom znakovnom Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom navodi da je donositelj "ovih smjernica očito zaboravio na alternativne oblike komunikacije" čime je u pitanje doveden i Zakon u suzbijanju diskriminacije i Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetomjeziku i drugim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba kojim se tim osobama priznaje pravo na sve oblike prilagođene komunikacije kako bi se izjednačile u ravnopravnom ostvarivanju svih ljudskih prava, uključujući i obrazovna prava.
Ministarstvo smo priupitali hoće li uvažiti primjedbe pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i korigirati dokument. U odgovoru na upit Ministarstvo navodi da su prijašnjih godina škole samostalno sastavljale popis zdravstvenih preduvjeta što je rezultiralo značajnom neusklađenošću. Namjera je dokumenta da se najranjivijim skupinama olakša upis u srednju školu, navode u ministarstvu te dodaju da odgovorno tvrde da dokumentom nisu narušena prava djece s teškoćama na reodvito obrazovanje o čemu će razgovarati sa svim zainteresiranima.

 

Izvor: H-alter

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Sa svih strana - Zanimljivosti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com