Feb 06

Austrija - svjetska vinska 'mini velesila'

Iako prosječan konzument vina ne doživljava našega sjevernog susjeda kao važniju vinsku proizvodnu zemlju, Austrija proizvodi izvrsna, većinom suha i bijela vina
Prema tvrdnji i podacima Austrian Wine Marketing Boarda, s više od 5 milijuna (!) web posjetitelja, adresa www.austraianwine.com jedna je od najposjećenijih vinskih stranica na svijetu.
To je doista impresivan podatak ako se uzme u obzir da Austriju prosječan konzument vina ne doživljava kao važnu vinsko-proizvodnu zemlju, a dobar dio potrošača će na spomen austrijskog vina reagirati specifičnim upitno-skeptičnim izrazom lica. Čak i upućenijim, zahtjevnijim i zainteresiranijim ljubiteljima Austrija ne pada na pamet pri nabrajanju najboljih svjetskih vinorodnih područja. Unatoč tome što Austrija proizvodi izvrsna, većinom suha, bijela vina (68% proizvodnje) koja se odlično slažu sa širokim spektrom raznih jela ("food friendly"), ona su dugo bila odsutna sa svjetske vinske scene. Nekoliko je razloga za to. Jedan svakako vuče korijene od davnog, ali nikad zaboravljenoga vinskog skandala s dietilenglikolom iz sredine osamdesetih, koji je katastrofalno potresao austrijsku vinsku industriju iako nije zabilježen nijedan slučaj trovanja. Samo je nekoliko neodgovornih proizvođača, dodajući ovaj opasni alkohol u svoja najjeftinija vina, sramotno žigosalo cjelovitu nacionalnu vinsku proizvodnju bacivši je na koljena. Kao rezultat mnogih promjena koje su uslijedile danas Austrija ima jednu od najstrožih vinskih legislativa na svijetu. Drugi razlog relativno slabe svijesti o austrijskim vinima na svjetskom tržištu leži u stalnoj i sigurnoj potrošnji domicilnog tržišta, dok se treći odnosi na fokusiranost na tradicionalno najveće izvozno tržište - Njemačku.
Od 1992., a osobito od 1995. austrijski izvoz vina doživljava nevjerojatan rast. Od početnih 10 milijuna eura strmo raste na 119 milijuna eura godišnje, što je nadmašilo sva očekivanja. Glavno tržište je i dalje Njemačka, ali interes snažno raste u čitavom svijetu, pri čemu prednjače Švicarska, SAD, Češka, Nizozemska, Velika Britanija, Italija i Japan. Austrija proizvodi u četiri bitno različite regije, najvećoj Niederösterreich s osam vinorodnih područja, od kojih su najzvučniji Wachau, Kamptal i Kremstal, više nego dvostruko manjem Burgenlandu te južnom Steiermarku i regiji samoga grada Beča. Najvažnija bijela nacionalna sorta je svježi, aromatični zeleni vetlinec (Grüner Veltliner) nakon kojeg slijede graševina (Welschriesling), rizvanac (Müller thurgau), bijeli pinot (Weiser burgunder), chardonnay te rizlinzi koji su posljednjih godina najjači izvozni argumenti i svjetski veleposlanici. U crvenim je na prvome mjestu zweigelt koji slijede plava frankovka (Blaufränkisch) i portugizac (Blauer Portugiser). Iako količinski znatno zaostaju u udjelu, svakako vrijedi spomenuti izuzetno atraktivne bijele sauvignone iz Steiermarka te divno baršunasta, začinska crna vina iz sorte lovrijenac. Austrija se izuzetno organizirano brine o marketingu svojih vina i uposljednja dva desetljeća teško joj je naći premca. Turistički posjet kušaonicama, restoranima, pa čak i smještajima mnogih malih i srednjih vinarija uvjerit će svakog da je Austrija izvanredno atraktivna i do detalja osmišljena vinska, svjetska "mini ili boutique - velesila".
Fred Loimer
Terrassen

 


Grüner Veltliner
Fred Loimer je vrlo uspješan predstavnik mlade generacije vinara. Posjeduje 45 ha u regiji Kamptal koje obrađuje u duhu biodinamike i održive proizvodnje u suglasju s prirodom. Ističe se vrlo čistim i jasnim, preciznim sortnim izričajem u stilu svojih vina zbog čega su ga austrijski vinski mediji prozvali "fanatikom kvalitete". Zeleni vetlinec i rizlinzi njegova su specijalnost. Grožđe za liniju Terrassen dolazi s povišenih položaja vinograda. Tipično izražene paprenkasto-začinske i herbalne note. Ujedno sočno, fino i čisto, mineralan finiš, srednjeg tijela i ugodne dubine.

Gernot & Heike
Heinrich St. Laurent

Još jedan izuzetni predstavnik mlade generacije vinara i po mnogima jedan od najboljih majstora elegancije u crvenim vinima. Kao i Loimer i Sattler, član prestižne vinske grupe Premium Estates of Austria. Regija: Burgenland Neuesiedlersee, Gols. Posjeduje neke od najvrednijih položaja u tom kraju kao što su Gabarinze i Salzberg. Duboke rubinski granatne boje. U mirisu donosi tamnobobičasto voće i fine vegetalne začine, trag likoricije. Okus je sočan, kombinacija doživljaja pekmeza od šumskog voća i delikatnih citrusnih nota. Vrlo harmotično, baršunasto, još jedno "food friendly" vino.

Sattlerhof, Sauvignon Blanc Steiermarkishe Klassik
Vrsna obiteljska vinarija s malim hotelom restoranom i tradicionalnim gostionicom usred vinograda. Villi Sattler, južnoaustrijski vinar, posebnu strast gaji prema sauvignonu i chardonnayu koje bere s položaja koji se smatraju posebno vrijednim u ovom kraju (karakterni Sernauberg, Kranachberg i Pfarrweingarten). STK nastaje bez ikakvog utjecaja drva, samo u inoks tankovima, čime zadržava željenu sortnu aromatičnost, pikantnost, izražajnost i naglašeno živu svježinu. Izvrsno uz ribu, lagane tjestenine i rižota te povrtna jela.
Izvor: http://www.poslovni.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Moje vijesti - MyBlog
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com