Feb 23

Stotine tisuća Indijaca protiv rasta cijena hrane

NEW DELHI, 23. veljače 2011. (Hina) - Najmanje 100.000 Indijaca marširalo je u srijedu New Delhijem prosvjedujući protiv visokih cijena hrane i nezaposlenosti što je nov izazov vladi već teško uzdrmanoj korupcijskim skandalima, javljaju agencije.

Marš uglavnom indijskih pripadnika radničke klase, a mnogi od njih činili su to uz znakovlje komunističke stranke, zadnji je u valu prosvjeda što su se iz sjeverne Afrike proširili Bliskim istokom, a potaknuti su galopirajućim rastom cijena hrane.

U trećem po snazi azijskom gospodarstvu i domu više od milijarde ljudi, cijene hrane porasle su za 18 posto. To je najteže pogodilo stotine milijuna najsiromašnijih o čemu svjedoči i poruka na transparentu "cijene će ubiti običnog čovjeka".

Prosvjednici su stigli vlakovima i autobusima iz cijele zemlje, uglavnom radnici i radnice iz 19 saveznih država, objavio je u priopćenju odbor indijskih sindikata, javlja AFP.

"Naša je plaća 100-125 rupija (od 11 do 16 kuna) na dan. Kako preživjeti s tako visokim cijenama", objašnjava jedan prosvjednik koji je u glavni grad stigao iz zapadne države Radžastana, prenosi Reuters.

Sudjelovanje sindikalnih članova iz vladajuće Kongresne stanke, što je rijetkost u protuvladinim prosvjedima protiv vlade, očit je odraz zabrinutosti unutar same stranke jer je vlada sve nemoćnija u obuzdavanju inflacije.

Indijska središnja banka intervenirala je sedam puta u godini kako bi obuzdala inflaciju, no upozorila je da fiskalna politika neće pomoći jer cijene hrane divljaju zbog velikih vremenskih nepogoda.

Prosvjedi se k tomu događaju dan pošto je premijer Manmohan Singh prihvatio oporbene zahtjeve za pokretanjem istrage korupcije oko koncesija za mobilne telefonije, s multimilijardskim štetama.

Ti su skandali tako snažno pritisnuli 78-godišnjeg premijera, koji već dulje vremena izgleda ne uspijeva držati stvari pod kontrolom, da bi ga neke nove korupcijske afere mogle prisiliti da odstupi s vlasti. U tom bi slučaju zemlju vodila prijelazna vlada do redovitih izbora 2014. godine.

 

Izvor: www.dalmacijanews.com

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Moje vijesti - MyBlog
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com