Feb 06

Zabrana GMO-a zbog očuvanja javnog reda

Države članice EU-a moći će zabraniti uzgoj genetički modificiranih kultura na svojem teritoriju kako bi spriječile prosvjede protivnika te tehnologije ili sačuvale svoje tradicionalne kulture, po novim prijedlozima Europske komisije o kojima će stručnjaci država članica raspravljati idući tjedan.

Osim toga, Europska komisija neće više od 1. ožujka biti obvezna na kraju procedure odobriti uzgoj GMO-a jer se države članice nisu uspjele dogovoriti, doznaje se iz europskih izvora. Tog će datuma stupiti na snagu nova procedura koja će omogućiti popuštanje pritiska na Europsku komisiju.

Do sada je Bruxelles morao preuzeti odgovornost i odobriti uzgoj i komercijalizaciju GMO-a ako je Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda, sa sjedištem u Parmi, dala pozitivno mišljenje i ako se među državama članicama nije formirala većina da se tomu usprotivi. Nova procedura predviđa uspostavu žalbenog odbora, koji se može sastati na ministarskoj razini kako bi donio odluku o uzgoju i komercijalizaciji GMO-a. U slučaju nemogućnosti dogovora, Komisija može donijeti odluku o odobrenju, ali više nije obvezna to učiniti.

Bugarska je nedavno odlučila zabraniti uzgoj GM kukuruza MON-810, pridruživši se time Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Grčkoj i Austriji.

U EU se trenutačno mogu uzgajati samo dvije GM kulture: kukuruz 810 i krumpir Amflora njemačkog proizvođača BASF. One pokrivaju nešto više od 100.000 hektara.

Kako bi deblokirala sustav autorizacije GM kultura, Komisija je u srpnju prošle godine predložila sustav a la carte. Predložila je da državama članicama prepusti odluka hoće li ili ne odobriti uzgoj pojedine GM kulture na svojem teritoriju.
Pritom će se moći pozvati na sedam motiva, o kojima će stručnjaci država članica EU-a raspravljati 11. veljače.

Navode se također i očuvanje tradicionalnih kultura, osiguranje izbora za potrošače da mogu kupiti proizvode bez GMO-a te moralni, filozofski i vjerski razlozi. U zamjenu za to, Komisija očekuje njihov pristanak na autorizaciju GMO-a u državama članicama koje ih žele.

O tim motivima govori se već od iznošenja prijedloga sustava a la carte, a većina država članica ocijenila ih je pravno nedovoljnima u slučaju spora pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO). Kako bi ti razlozi dobili pravnu težinu, pravni stručnjak EU-a smatra da bi ih trebalo uključiti u prijedlog zakona o GMO-u.

Bez toga, pravna vrijednost tog popisa je upitna i ne bi zaštitila države članice EU-a od pravnog postupka biotehnoloških kompanija, poljoprivrednika ili trgovinskih partnera u WTO-u, rekao je za Reuters Thijs Etty, profesor europskog prava na Amsterdamskom sveučilištu VU.

Čak i u tom slučaju, većina navedenih razloga ne vrijedi po postojećim propisima WTO-a i članice će teško dokazati da su nacionalne zabrane na osnovi tih razloga razmjerne i nediskriminirajuće, dodao je.
Izvor: http://www.hrt.hr
06.02.2011.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com