Tiramisu s jagodama

Tiramisu je meni među najdražim slasticama, osim što se brzo priprema i nije zahtjevan za izradu, ukusan je i osvježavajuć. Ali ima jednu manu, pripravlja se od sirovih jaja, pa je važno da jaja budu svježa i da se desert što brže pojede.
za 8 - 10 osoba
1 kg sira mascarpone
0,8 l vrhnja za šlag
6 jaja
0,1 kg šećera
0,02 kg vanilin šećera
0,3 l soka od jagoda (gusti)
1 kg svježih jagoda
Jaja operemo u hladnoj vodi. Razdvojimo jaja, od bjelanajca koja stavimo u jednu posudu i napravimo čvrst snijeg, a u drugoj pjenasto izmiješamo žumanjke sa vanilin šećerom i šećerom, na koji dodamo sir mascarpone. U posebnoj posudi umiješamo mikserom tvrdi šlag od slatkog vrhnja. Čvrst snijeg  pridodamo šlagu, siru i žumanjcima miješajući sve zajedno ručno.* Dobro promiješajmo da sve bude jednolična masa. Ovaj kolač možemo slagati na tri načina; u lim pa iz njega rezati kocke kolača, isto u lim pa kad se stisne preokrenuti ga na neki pladanj (tacnu) i rezati uske ploške ili u široke čaše na stalcima.
Za rezanje kocki: u lim na dno poslažemo piškote namočene u sok od jagoda, neka bude pokriveno cijelo dno, a na dijelovima gdje ne stane cijeli piškot pokušamo ga skratiti. Sada preko tog sloja stavimo 1.5 cm kreme dobro je rasporedimo, poslažemo na sitnije narezane jagode i tako slažemo sloj po sloj do kraja, da nam na vrhu bude krema, na koju poslažemo napola rezane svježe jagode. Nakon što je odstajalo preko noći možemo poslužiti, ukrašavajući listićima svježe mente.
Za rezanje ploški: u lim na dno izlijemo kremu oko 1.5 cm, zatim na kremu poslažemo piškote namočene u sok od jagoda, pa opet kremu, poslažemo na sitnije narezane jagode i tako slažemo slojeve do kraja, ali da nam piškoti budu zadnji. Nakon što je odstajalo preko noći prije okretanja prođemo nožićem uz rubove lima, da bi odvojili kolač od lima. Sada ga možemo preokrenuti na neki unaprijed pripremljen pladanj. Prije rezanja poslažemo po kolaču na pola izrezane jagode i listiće svježe mente. *NAPOMENA : Da bi kolač spravljan na ovaj način bio tvrđi, u smjesu moramo umiješati 2 vrečice želatine. Umiješati u masu gdje je ozančeno zvjezdicom!!!
Kao zasebni desert: dodajmo u čašu razlomljeni, u sok od jagoda umočeni piškot, zatim na njega žlicu dvije kreme,par na ploške narezanih jagoda, pa opet piškot i tako do kraja, ali da vam ostane "prst od ruba" radi ljepšeg izgleda, i neka bude krema na vrhu, koju ćete prije posluživanja ukrasiti cijelom svježom jagodom i listićima svježe mente.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Deserti - Deserti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com