Nov 22

Novi Zeland

Najjužnije je područje do kojega je stigla vinova loza. Vinogradarske površine od oko 8.000 ha (od čega je 1995. god. bilo 6.110 rodnih, a 2.190 ha mladih, nerodnih), nalaze se pretežito na Sjevernom, ali i na Južnom otoku. Još samo pred desetak godina ovdje je ukupno pod vinogradima bilo tek oko 1.500 ha, a to znači da je Novi Zeland jedna od rijetkih zemalja u kojoj su te površine u stalnom rastu. Proizvodnja grožđa (godišnje oko 700.000 dt) i vina u doslovnom smislu (vino in senso stricto) u stalnom je porastu, ali još uvijek ne zadovoljava potražnju u zemlji. Od godišnje proizvodnje vina od oko 500.000 hl, značajan dio otpada na specijalna vina tipa sherry i port. Sortiment loze i kakvoća proizvedenih vina slični su onome u Australiji.
Sherry (španjolski Jeres - izgovor heres, franc.Xérès, engl. Sherry) je specijalno vino kojemu je ime nastalo od engleskog naziva za španjolski grad Jerez de la Frontera. Proizvodi se iz prezrela grožđa sorata palomino i pedro ximénez. Zbog visoke koncentracije šećera (u samotoku, a ne i u frakcijama koje bi se dobile tiještenjem masulja), vrenje obavljaju rezistentni osmofilni kvasci (Saccharomyces beticus, i dr.) koji proizvedu do 15 % vol. alkohola. Tako proizvedena vina zriju u otpražnjelim bačvama u kojima oksidativne forme kvasca obavljaju složene procese koje nazivamo šerizacija. U tijeku višegodišnje proizvodnje obavlja se sljubljivanje već sazrelih i novih partija vina, pa zato sherry vina, u pravilu, gotovo nikada ne nose oznaku godine berbe, a kada tako njegovana vina postignu željenu kakvoću, obavlja se tipizacija određenih količina, korektura sadržaja alkohola (od 17 do 20 % vol.) te potrebne enološke radnje ([filtracija]] i dr.) pred razlijevanje u boce (flaširanje). U Španjolskoj proizvedena Jeres (izgovor heres) vina dovoljno je deklarirati kao sherry ili xérès.
Bogoslav Sokolić (1894.-1986.) kao osamnaestogodišnji mladić, 1914. god. odlazi iz rodnog mjesta Novog Vinodolskog u Novi Zeland, gdje izpočetka na pustim poljima kopa i prodaje smolu, da bi već 1917. u predgrađu New Lynn-a zakupio nekoliko hektara zemlje i počeo s uzgajanjem vinove loze Baveći se uz to i drugim poslovima (prijevoz roba kamionima i sl.), ali isključivo u namjeri da stečeni kapital uloži u širenje svoje vinogradarske plantaže i proizvodnje vina (koje je registrirao pod imenom svog zavičaja - Vinodol) Na prvom natjecanju novozelandskih vinara (u sherry i port sekciji) njegova vina osvajaju prva mjesta i najveća odličja. Godine 1942. izabran je za tajnika, a kasnije, u više navrata obnaša i dužnost predsjednika uglednog udruženja “Viticultural Association of New Zealand”. Na toj ga dužnosti 1950. god. nasljeđuje, također hrvatski iseljenik George Mažuran. Nakon što je, na njegov prijedlog, usvojena promjena zakonske odredbe, prema kojoj dozvolu za osnivanje destilerije mogu dobiti samo posjednici s najmanje 50 akara tj. više od 20 ha vinograda, izgradio je 1947. vlastitu destileriju u Aucklandu, pa su i ti njegovi proizvodi (iz skupine JAP) bili vrlo cijenjeni na tržištu. God. 1984. njemu u čast New Linn Borough Council priredio je izložbu fotografija i dokumenata o životu i radu Sokolić Bogoslava.

Izvor: Vinopedia

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Kategorija s bocama - Podjela vina
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com