May 07

Iran

je, kako tvrdi vinogradarska znanost, kolijevka vinove loze koju su u prošlosti, više nego danas, cijenili i slavili, o čemu govore mnoge legende, pjesme i ostaci materijalne kulture.
Loza se uzgaja u mnogim krajevima te velike zemlje, ali ponajviše u najrazvijenijoj iranskoj pokrajini koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Irana i koja se naziva Azarbajdžan. Najrasprostranjeniju sortu sultaninu ovdje zovu bidaneh i uzgajaju kao zobaticu, odnosno kao osnovu za proizvodnju grožđica.
Razvoju vinogradarstva pridonosi činjenica da loza ne trpi od trsne uši. Suha klima ne dopušta ni razvoj gljivičnih bolesti, ali zato nameće potrebu navodnjavanja, što opet rezultira redovitom i velikom rodnošću. Na površini od oko 296.000 ha pod vinovom lozom, (prema podacima OIV za 2004.), godišnje se proizvodi oko 28.000.000 dt grožđa, od čega se dio potroši u svježem stanju (oko 15.058.000 dt), a dio preradi u grožđice, čija je godišnja proizvodnja u razdoblju 1993.-1995. bila 900.000 dt, a 2004. oko 2.069.000 dt.
Vino se ne proizvodi, a kada je takva preradba i bila dopuštena (npr. 1976.) prerađivalo se manje od 1% cjelokupnog uroda.

Izvor: Vinopedia

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Kategorija s bocama - Podjela vina
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com