Nov 18

Prženi kruh - pržolice

Ovo jednostavno jelo priređujemo samo sa starim kruhom ili pecivima, koji više nisu pogodni za mazanje i daljnju konzumaciju, i to je vrlo važno kod ovog jela. Jelo možemo raditi na dva načina, s brašnom i bez njega:
za 2 - 3 osobe
8 ploški kruha
2 jaja
0,15 l mlijeka
0,05 kg oštrog brašna
suncokretovo ulje
sol
Kruh narežemo na ploške debljine 1/2 cm, umutimo jaja, začinimo solju, podlijemo s mlijekom i na kraju dodamo oštro brašno, i dobro promiješamo pazeći da nam se ne stvore grudice. Tavu ili posudu u kojoj ćemo peći stavimo na plamen, dolijemo ulje, i zagrijemo. Ulja treba biti toliko da kad stavimo krišku kruha kojom smo prošli kroz jaja, nivo ulja dođe do polovice kriške.
Čekajući da nam se ulje ugrije, namočimo onoliko ploški kruha koliko nam stane u posudu u kojoj pečemo, te ih ocijedimo od viška smjese i spuštamo u vruće ulje, pri tome jako pazeći da nas ulje ne opeče. Kada se ispeče s jedne strane kuhinjskom vilicom okrenemo ploške i spržimo i s druge strane. Pripremimo upijajućeg papira, pa pečene ploške kruha ostavimo da se malo ocijede od viška ulja i tople poslužimo uz svježi sir, čaj, mlijeko, kiselo mlijeko ili jogurt.
Drugi način pripreme je bez brašna te u tom slučaju ne stavljamo toliko mlijeka u jaja, nego polovinu. Postupak je isti kao i sa smjesom s brašnom: jaja izmutimo, dodamo mlijeko, začinimo solju, dobro sve promiješamo i natapamo onoliko kruha u smjesu koliko imamo mjesta u posudi za prženje.
Ne stavite li u tijesto ili smjesu soli, tada jelo možete poslužiti uz džem ili pošećerene.
Ako se desi da Vas pošprica ulje, odmah skinite odjeću koju je ulje zahvatilo i isperite opečeno mjesto hladnom vodom, ako je ozljeda ozbiljnija, javite se liječniku, a kod blažih oblika kupite mast na bazi ribljeg ulja, koje po preporuci sa ljekarnikom ili liječnikom primjenjujte.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Predjela - Predjela
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com