Feb 12

Carpaccio od junetine

Carpaccio nije ništa drugo nego na tanko rezano meso koje je začinjeno. Može biti zaleđeno pa rezano strojem za rezanje salame ili može biti svježe, tanko rezano i još tanje istučeno.
za 4 - 5 osoba
0,35 kg junetine (pisanica, biftek)
0,1 kg rukole
0,06 kg parmezana u komadu
maslinovo ulje
limun
(šareni papar u zrnu)
sol, papar
Ako imamo pri ruci salamoreznicu (oštru i brzu), dobro  je da nakon što očistimo meso od žilica i opni,  kuhinjskim čekićem malo smrviimo papar u zrnu (šareni), posolimo meso krupnom solju i provučemo ga kroz papar, da ostane papar na njemu, takvoga ga zamotajmo u prozirnu foliju i stavimo u zamrzivač na par sati ili preko noći. Kada sleđeno meso režemo, malo ga otopimo hladnom vodom tek toliko da stroj za rezanje bolje reže. Ploškice bifteka slažemo na tanjur pokapan maslinovim uljem, u krug oko sredine, na kojem smo stavili rukolu salatu. Kada skroz prekrijemo dno tanjura, pazeći pri tome da nam rub tanjura ostane bar 2 cm slobodan (zbog izgleda), pokapamo još malo s maslinovim uljem, limunovim sokom, začinimo solju i paprom, te na rukolu izribamo ribežom, nožem za sir ili guljačem za povrće (peelerom) sir parmezan na tanke listiće.
Ako smo odlučili raditi sa svježim mesom, tanko ga izrežemo nožem, i dobro svaku plošku istučemo glatkom stranom kuhinjskog čekića, možemo upotrijebiti i vrečicu, pa prekriti meso njome da nam se meso ne lijepi za čekić. Sada svaki istučeni komadić mesa slažemo na maslinoim uljem pokapani tanjur u krug oko rukole salate što smo je stavili na sredinu, i kad popunimo dno tanjura pazeći pri tome da nam rub tanjura ostane bar 2 cm slobodan (zbog izgleda), pokapamo još malo s maslinovim uljem, limunovim sokom, začinimo solju i paprom, te na rukolu izribamo ribežom, nožem za sir ili guljačem za povrće (peelerom) sir parmezan na tanke listiće.
Uz ovo jelo poslužujemo prepečeni toast i oblikovani maslac!

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Predjela - Predjela
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com