Apr 06

Šunka u kruhu s burgundskim umakom

Šunka je tradicionalno uskršnje jelo i osim vremna koje je potrebno da se  pripremi, nema drugih poteškoća u izradi vrhunsko ukusnog jela.
1 suha šunka (2,5 - 3 kg)

Tijesto:
0,6 kg brašna
1 instant-kvasac
sol, šećer
voda
Uzmemo manju, ne presuhu šunku pa je četkicom za povrće dobro operemo u toploj vodi, ogulimo eventualno kožu i osušimo krpom. U brašno umiješamo instant-kvasac i s toplom slanom vodom s malo šećera, umijesimo čvršće tijesto kao za kruh.Pustimo ga na toplijem mjstu da nabuja.
Zatim ga razvaljamo u deblju plohu (2cm), na sredinu položimo šunku i obložimo je cijelu s tijestom. Dijelovi šunke ne smiju nigdje izvirivati. Ovako pripremljenu šunku stavimo u namašćenu posudu za pečenje. U prije zagrijanu pećnicu stavimo da se peče,  oko 220°C 2-3 sata, što ovisi o veličini šunke. Po vrhu pokriemo papirom ili aluminijskom folijom kako kruh ne bi izgorio.
Pečenu šunku izvadimo iz pećnice i ostavimo da se u ohladi u kruhu. Zatim je izvadimo iz kruha, narežemo i poslužimo uz isti kruh.
ili:
Šunku namačemo 8 do 10 sati, zatim je dobro istružemo. Pristavimo je u hladnu vodu, pustimo da zakipi i kuhamo, računajući za svaki kilogram šunke 20 minuta kuhanja. Tada šunku izvadimo iz vode, ostavimo da se ohladi i uzdužnim rezom pored kosti odvojimo gornji dio. Šunku režemo na tanke komade i stavimo ih ponovno na mjesto gdje su bili. Zatim šunku omotamo tijestom tako da šav dođe s donje strane. Možemo je ukrasiti listićima tijesta, a u sredini načiniti otvor da može izlaziti para. Sve zajedno pečemo 1 sat u već prije zagrijanoj pećnici. Prije serviranja odrežemo oštrim nožem koru kao neki poklopac. Šunku prelijemo pikantno začinjenim umakom od rajčica ili burgundskim umakom (kozjak i peršin se fino nasjeckaju. Vino se kuha s lukom, vrganjima i lovorom, dok ne prokuha na polovinu. Zatim se doda u jaki temeljni umak) i serviramo je toplu ili hladnu.
Za pripremu tijesta: Od brašna, soli i masti umijesimo mekano tijesto. Dodajemo polako mlačnu vodu i zamijesimo tijesto u okruglast oblik te pustimo da neko vrijeme odstoji. Zatim ga razvaljamo i u njega zamotamo šunku.
Burgundski umak:
0,03 kg češnjaka
0,15 l  bordoškog vina
1 grančica majčine dušice
lovorova lista
sol, papar u zrnu
0,2 l  tamnog temeljnog umaka
2 žlice goveđe koštane srži
listovi svježeg peršina
Češnjak, majčina dušica, vino, lovorov list i papar kuhaju se tako dugo dok se masa ne smanji na ¾ od prvobitne količine. Zatim se doda tamni umak i kuha još 10 minuta.
Koštana srž se izreže i ostavi da neko vrijeme stoji u mlakoj vodi. Poslije toga se ocijedi i zajedno s sitno rezanim peršinom doda umaku te dobro izmiješa da se moždina ne vidi, i to neposredno prije serviranja. Umak prije serviranja propasiramo.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Predjela - Predjela
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com