Aug 14

Salata sa školjkama

Ova ukusna salata sa povrćem i školjkama može biti i ukusno predjelo a i samostalno jelo. Ako niste u prilici nabaviti kvalitetnije školjke (kunjke, rovanice, lakirke), možete spremiti jelo i s dagnjama.
za 2 - 3 osobe
0,6 kg školjki
0,2 kg svježe paprike (po jedna od svake boje crvene ili zelene, može i žuta umjesto jedne od tih boja)
0,15 kg svježeg krastavca
0,25 kg crvenog luka
3 češnja češnjaka
0,5 kg rajčica
sol, papar
maslinovo ulje
vinski ocat (kvasina)
limun
Nakon što očistimo paprike od stabljike, sjemenki i bijele opne, operemo ih i narežemo na kockice. Svježi krastavac operemo, očistimo i ogulimo pa ga opet operemo, podužini razrežemo, uz pomoć žličice izdubimo vadeći mu koštice i narežemo ga na kockice. Stavimo zakuhati vodu u koju ćemo na kratko uroniti rajčice, kojima smo zarezali s donje strane nožem križić, a s gornje izrezali dio na kojem je visjela na stabljici. Kada se koža kod križa počne odvajati izvadimo ih u pripremljenu hladnu vodu da ih na brzinu ohladimo, pa im skinemo kožu, rasčetvorimo je i očistimo i od sjemenki te narežemo na kockice. Očišćeni crveni luk i češnjak sitnije narežemo na kockice (ako netko ne voli luk, možemo ga narezati i krupnije, tako da daje okus hrani, a netko kome smeta lakše ga izvadi iz hrane). Svo povrće pomiješamo u posudi začinjavajući ga solju, paprom, maslinovim uljem, vinskim octom i malo iscijeđenog limuna.Sada povrće stavimp u hladnjak da se još hladi.
Školjke koje smo očistili, oprali i očetkali stavimo kuhati u široku posudu na malo vode (ako je riječ o dagnjama, potrebno je zbilja samo malo vode jer one u sebi imaju dosta mora). Kada se otvore, izvadimo ih van da se malo ohlade, a one koje se nisu otvorile bacimo. Ako je meso u školjkama veće, možemo ga prerezati na dva dijela, koje dodamo salati nakon dobro ohladila.
Ukrasimo stabljikama svježeg opranog peršina, ploškama i/ili kriškama limuna, i poslužimo.

SAVJET: Posebnu pozornost trba obratiti na mirise kod školjki. Neke, ionako zatvorene, mogu kada se skuhaju imati neugodan miris po pokvaenom pa ih tako slobodno bacite u smeće, kao i one koje su amlo otvorene kada su još sirove.


Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Riblja jela - Riblja predjela
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com