Nov 11

Lepinje

Od manje količine tijesta umiješanog za kruh, izrađujemo i lepinje. Razlika je u tome koliko tanko izvaljamo tijesto i razrežemo ga po sredini nožem u križ, pečemo na višoj temperaturi. Ovakve lepinje mogu dugo ostati svježe, a možemo ih nadijevati mladim sirom ili vrhnjem.
1 kg glatkog brašna
0,025 kg kvasca
sol (1/4 žličice)
šećer (mala žličica)

 

Kvasac razmutimo s malo mlake vode i dodamo u smjesu šećer i sol. Sve dobro promiješamo i pustimo da kvasac "proradi" (desetak minuta-dok napravimo pripremu brašna). Za miješanje kvasca vode, šećera i soli možemo upotrijebiti i električnu miješalicu- mixer, ali zadaljnje miješanje moramo raditi rukama, jer neki dijelovi tijesta ostaju nepromiješani.
Dio brašna stavimo u posudu (najbolje bi bilo da je emajlirana), na sredini brašna napravimo udubljenje u koju izlijemo umućeni kvasac te pažljivo miješamo drvenom kuhačom ili prstima uz polagano dolijevanje vode i ostatka brašna, pazeći pri tome da se ne stvore grudice. Kada smo utrošili sve sastojke, mijesimo tijesto, prvo u posudi uz posipavanje brašnom, da bi zatim prebacili tijesto na radnu površinu. Miješanje se sastoji od preklapanja tijesta sa svih strana, uz lagano posipavanje brašnom te jakog pritiskanja prstima i šakama. Tijesto se mijesi sve dok se na tijestu ne pojave mjehuri, a ruke kojima mjesimo postanu suhe.
Umiješano tijesto vratimo u posudu i pokrijemo čistom krpom i ostavimo odstajati sat vremena na toplije mjesto.
Kada tijesto dobije dupli volumen, izvadimo ga na pobrašnjenu radnu površinu, stavimo ugrijati pećnicu na 180-200°C, još jednom ga premijesimo uz lagano brašnjenje (može i oštrim brašnom) i oblikujemo ga u kugle. Posudu u kojoj ćemo peći lepinje malo namastimo, tijesto na dasci što više spljoštimo u okrugle oblike i zarežemo nožem, stavimo tijesto unutar posude, povučemo s obje strane pazeći da se razrezani dio ne zatvori, pa stavimo u pećnicu da se peče. Kada dobije zlatnu koricu, izvadimo i zamotamo u čiste ubruse te ostavimo da "predahne" još par trenutaka, pa prohlađene lepinje poslužimo uz ranije spomenuti mladi sir ili vrhnje.

 

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com