Nov 11

Pogača

Razlika u pripremi pogače od kruha ili lepinja, su u sastavu tijesta, pa je priprema malo brža nego za kruh.
1,5 kg glatkog brašna
sol (pola male žličice)
prašak za pecivo (mala žličica)
1 jaje
Brašno stavimo u posudu u kojoj ćemo miješati, napravimo malo udubljenje na brašnu, dodamo u udubljenje prašak za pecivo i sol. Dodavajući mlaku vodu, prvo umiješamo sve zajedno zatim i umijesimo malo tvrđe tijesto nego za kruh. Ugrijemo pećnicu na 170°C, pa izmješano tijesto, oblikujemo u pogaču, premjestimo je u namašćenu posudu za pečenje lagano je pritiskajući rukom, probodemo je vilicom na više mjesta i premažemo je razmućenim jajem te stavimo peći.
Kada pogača dobije zlatnu boju, izvadimo je iz pećnice i omotamo platnenim ubrusima. Kada se malo prohlade poslužimo ih još tople uz mladi sir i vrhnje.
Drugi način izrade pogače je na ovaj način:
1 kg glatkog brašna
1 l gazirane (mineralne) vode
2 jaja
1 prašak za pecivo
sol
U posudu za miješanje stavimo brašno na kojem napravimo udubljenje pa u njega izlijemo razmućena jaja, sol i prašak za pecivo. Sada umijesimo tijesto uz postupno dolijevanje mineralne vode i posipavanjem brašnom. Miješamo sve dok ne potrošimo svu vodu, a zatim umijesimo sve dok tijesto ne postane ujednačeno. Ugrijemo pećnicu na 170°C, pa izmješano tijesto, oblikujemo u pogaču, premjestimo je u namašćenu posudu za pečenje lagano je pritiskajući rukom, probodemo je vilicom na više mjesta te stavimo peći.
Kada pogača dobije zlatnu boju, izvadimo je iz pećnice i omotamo platnenim ubrusima. Kada se malo prohlade poslužimo ih još tople uz mladi sir i vrhnje.
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com