Feb 27

Osim u salatama ocat još možemo iskorisiti na druge načine

Ocat je dobar za kuhanje, ali i za čišćenje ili rješavanje nekih drugih problema u kućanstvu.
1. Čišćenje fleka od čaša
Za uklanjanje bijelih prstenova koje su ostavile mokre čaše ili primjerice vaze na drvenom namještaju, pomiješajte jednake dijelove octa i maslinova ulja i utrljajte mekom krpom. Koristite drugu čistu, mekanu krpu da maknete višak octa i ulja i da ispolirate površinu. Na kožnom namještaju koristite samo ocat s natopljenom krpom.
thinkstock
2. Dezinfekcija daske za rezanje
Drvene daske za rezanje upijaju sokove sve hrane koju režemo, a to je posebno opasno kod nekih namirnica, poput svježeg mesa. Nakon svakog korištenja, dasku operite, a zatim dezinficirajte octom. Inače bi se na drvetu mogle zadržati opasne bakterije poput stafilokoka, E-coli ili salmonele. Dasku položite u sudoper i stavite da odstoji desetak minuta u pjeni s octom pa dobro isperite.
3. Neugodni mirisi u odvodu
Kombinacija octa i sode bikarbone jedan je od najučinkovitijih načina da odčepite odvode i ujedno se riješite neugodnih mirisa. Osim toga, uštedjet ćete na raznim sredstvima ili majstoru. U odvod uspite pola šalice soda bikarbone i zatim jednu šalicu octa. Kada pjena splasne, isperite toplom vodom. Pričekajte pet minuta, a zatim isperite opet s hladnom vodom.
4. Osvježite hladnjak
Ocat je također jako dobar u čišćenju hladnjaka i rješavanja svih bakterija i neugodnih mirisa od hrane. Složite sredstvo za čišćenje u jednakom omjeru vode i octa. Njime prebrišite sve vanjske i unutarnje površine hladnjaka.
5. Voćne mušice
Ako vas živciraju vinske mušice koje dolaze iz zdjele s voćem, uzmite staru plastičnu bocu i u nju do pola ulijte jabučnog octa. Sa svih strana napravite nekoliko rupica, a otvor poklopite. Bocu ostavite bilo gdje u kuhinji ili u blizini mjesta gdje stoji voće i mušice će brzo upasti u zamku.
Izvor: T - portal
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com