May 28

Sve dobrobiti i koristi krumpira

Krumpir je ... genijalan! :)

Jednako dobar za liniju kao i za novčanik, krumpir je odlična baza za bilo koji obrok. Naravno, s dobrim starim načinom pečenja ne možete pogriješiti, ali zašto ne probati nešto novo?
1. Domaći čips - nema potrebe za pečenjem u dubokom ulju kako biste uživali u svježem čipsu. Možete ga ispeći i u pećnici i tako eliminirati višak masnoće. Samo ga narežite tanko, pospite s malo ulja, dodajte soli i pecite na 200 stupnjeva dok ne postane zlatno-smeđi.
2. Skordalia - radi se o klasičnom grčkom predjelu. Načinjeno je od krumpira i češnjaka, a tradicionalno se polužuje s ribom i repom. Jednostavo zgnječite krumpire i češnjak, te dodajte maslinovog ulja, octa i soli. Načinite gustu smjesu i uživajte.
3. Palačinke od krumpira (latkes) - tradicija su tijekom proslave Hanuke. Ove se palačinke peku u ulju kako bi se obilježila legenda o svjetiljci koja je gorila u hramu 8 dana, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Tradicionalno ulje je maslinovo. Rade se od krumpira, luka, jaja, soli i papra.
4. Kućni lijekovi od krumpira - ako imate problema s bradavicama, utrljajte na njih komad sirovog krumpira. Bogat je kalijem i vitamnom C koji pomažu zacijeljenje. Osim toga krumpir dobro zadržava toplinu, stoga ako trebate ugrijati neko mjesto na tijelu, zamotajte jedan u tkaninu i pritisnite. Ako ste se slučajno opekli prilikom kuhanja, nježno pritisnite sirovu polovicu krumpira na opeklinu. Pomoći će ublažavanju boli.
5. Pomoć u kuhinji - ako ste slučajno presolili juhu ili gulaš, ne brinite. Dodajte unutra jedan narezani krumpir i on će upiti višak. Osvježite svoje srebrni pribor za jelo pomoću krumpira. Naime, nakon što ga skuhate, sačuvajte vodu. Uronite pribor u vodu i neka tako odstoji sat vremena. Ispolirajte ga i bit će kao nov.

 

Izvor: Metro portal

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com