Oct 27

Bez kojih sitnica ne može ni jedna kuhinja

Foto: Promo fotografije / Promo fotografije Promo fotografije
Useljenjem u novi stan i odabirom kuhinje treba nam puno sitnica koje otkrivamo s vremenom, odnosno, kako pripremamo prva jela. Evo što će vam vjerojatno trebati od kuhinjskih pomagala.
Osim osnovnog posuđa, bez kojeg ne možete ni zamisliti svoju kuhinju, postoje kuhinjska pomagala koja nam ne trebaju baš uvijek, ali kada zatrebaju, nije lako naći dobru zamjenu.

1. Otvarač konzervi


Morate ga imati jer otvaranje nožem može dovesti do ozljeda i oštećenja noža, ali i ako bude tako imajte jedan noža samo za takve radnje. Kada nemate vremena za kuhanje, uvijek je zgodno imati konzervu graha ili nekog drugog povrća pa spremiti obrok koji je zdravija opcija od brze hrane.

2. Silikonska četka

Olakšava premazivanje kolača ili marinada na mesu, ribi i ostalim namirnicama. Brže ćete biti gotovi tako nego da se mučite rukama ili drugim priborom, prije su to domaćice radile s guščjim perom.

3. Cjedilo

Bez njega će vam stvarno biti teško jer ćete se namučiti dok ocijedite krumpir, rižu, tjesteninu, povrće i ostalu hranu koja se kuha u loncu. Poklopcem se može napraviti puno toga, ali riža i sitnija tjestenina može zadavati glavobolje.

4. Daska za rezanje

Možete je koristiti za sjeckanje i rezanje apsolutno sve hrane, a ako vam je pri ruci dok mičete vrući lonac sa štednjaka, poslužit će i kao podmetač, ali to izbjegavajte.

5. Nožić za guljenje

Još jedno pomagalo koje nam pomaže da što prije ogulimo razno povrće poput krumpira, mrkve, tikvica ili, primjerice, krastavaca. Osim skupocjenih malih nožića koji mogu završiti u smeću s ljuskama, može se iskristiti stari jedaći pribor, a još ako u njemu ima nož za odreske s pilom, ali s malim zupcima, tada taj nož može poslužiti svrsi. Stare vilice poslužiti će za ispprobavanje koliko je neka hrana uznapredovala kuhanjem, a žlicama se mogu ispuštati u vruće ulje razni uštipci...

6. Ribež

Postoji više oblika i vrsta ribeža, ali kupite li jedan univerzalni s nekoliko strana, može vam poslužiti i za ribanje sira, izradu kašice za juhu ili pak brzinsko rezanje krastavaca, ako niste vični rezanju nožem.

7. Pjenjača i drobilica za krumpir

Ova pomagala nisu skupa, a dobro dođu u izradi slastica ili pripremi nekih jela. Drobilica za krumpir nezaobilazna je za ljubitelje finog pirea.

8. Posuda s mjerama

I najiskusniji kuhari ponekad vole točno odmjeriti potrebnu količinu vode, mlijeka ili neke treće namirnice kod kuhanja. Posuda s iscrtanim mjerama uvijek dobro dođe, a u njoj možete odmah miksati određenu hranu poput šlaga.
9. Spatula ili lopatica

Pomoći će vam ako, primjerice, okrećete meso ili vadite hranu iz lonca. Ima ih različitih vrsta za različite tipove hrane, a moguće ih je kupiti u setu u svakoj trgovini s opremom za dom.

10. Timer

Ako nemate timer na pećnici, mobitel, smartphone ili neki drugi sat, nabavite samostojeći. Tako ćete biti sigurni da vam se tjestenina neće prekuhati ili zagorjeti biskvit u pećnici. Timeri mogu biti vrlo simpatični i na kuhinji izgledati kao ukras, ali su obično maleni i lako ćete naći mjesta u nekoj od kuhinjskih ladica.

11. Kuhače

Bez njih će bilo kakvo miješanje i kuhanje biti teško, a običnim žlicama možete oštetiti dno lonca ili tavice. Kuhače su zaista povoljne i ima ih od različitih materijala poput drveta ili silikona.

12. Valjak

Radite li pite i slične kolače za koje treba razvaljati tijesto, nabavite valjak.

13. Mjerice

Bez obzira na to jesu li u obliku čašica ili žličica, mjerice su vam potrebne za svaki malo zahtjevniji recept ili nešto u čemu se još niste okušali.

14. Otvarač za boce

Možda se ne čini da ga je nužno imati, ali zamislite samo romantičnu večeru ili neplaniran dolazak gostiju koji su vam poklonili finu butelju!

15. Kutljača

Kod opremanja kuhinje vjerojatno nije prva stvar koja će vam pasti na pamet, ali kako ćete inače grabiti juhu, umake ili neka jela rijetke strukture?

 

Izvor: T - portal

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com