Dec 26

Ovo je deset najprljavijih površina u domovima

Ovo je deset najprljavijih površina u domovima
Iako bismo odmah pomislili da je kupaonica jedno od najprljavijih mjesta u kući, neke druge lokacije mnogo su opasnije.
Koliko god čistili naše domove, neke površine zadaju nam muke i obiluju opasnim bakterijama koje mogu ugroziti naše zdravlje ako se ne očiste temeljito. Iako bismo odmah pomislili da je kupaonica jedno od najprljavijih mjesta u kući, neke druge lokacije mnogo su opasnije.  Evo koje:
1. Spužve
Neka istraživanja pokazala su da je na spužvi mnogo više kolonija bakterija nego, primjerice, na dasci zahodske školjke. I spužve je potrebno često čistiti iako ih kratko koristimo. Za to kratko vrijeme na površini spužve "nasele" se mnoge bakterije te ih je potrebno svakodnevno čistiti. Ubacite ih u perilicu posuđa svaki dan i na dvije minute stavite spužvu u mikrovalnu pećnicu da se izvuče vlaga iz sredine spužve i eliminiraju bakterije.
2. Sudoper
Kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u domu, tvrde stručnjaci NSF Internationala koji su proveli istraživanje. Sudoper je također na ovoj listi najprljavijih površina jer se u njemu često nađu otpaci hrane prilikom pripremanja jela, ali i pesticidi i bakterije s krumpira, mrkve, raznog povrća i voća. U sudoperu peremo i prljavo posuđe pa stoga ne čudi da su u čak 45 posto testiranih sudopera pronađene koliformne bakterije koje normalno obitavaju u debelom crijevu čovjeka i toplokrvnih životinja. Preporuka je da se sudoper najmanje dvaput tjedno očisti s nekim dezinfekcijskim sredstvom. Dezinficirajte i odvode tako da u njih ulijete otopinu koju ste prethodno pripremili od jedne litre vode i velike žlice izbjeljivača.
3. Držač četkica za zube
Nakon pranja zuba potrebno je i dobro oprati četkicu za zube. No, koliko god se trudili, uvijek će s nje malo iskapati na držač na kojem odlažete četkice. Ako imate onaj obiteljski, s dvije ili više četkica, opasnost od bakterija raste. Istraživači su otkrili da se na 27% ispitanih četkica nalaze koliformne bakterije, a na 14 posto četkica pronađeni su stafilokoki. Držač za četkice za zube ubacite u perilicu posuđa jednom, dvaput tjedno i prebrišite sredstvom za dezinfekciju.
4. Posudice za hranu vaših ljubimaca
Posudice za hranu iz kojih jedu vaši kućni ljubimci pravo su leglo bakterija i to može naštetiti zdravlju vašeg psa ili mačke. Posudice perite svaki dan u perilici posuđa ili ako ih perete u sudoperu sa spužvom, najmanje jednom tjedno ih namočite u otopinu s izbjeljivačem (jedna žlica na litru vode) i držite potopljene nekih desetak minuta.
5. Aparat za kavu
Gotovo polovina testiranih aparata za kavu sadrži bakterije i plijesan. Najčešće je razlog u tome što se ostatak aparata ne čisti tako često i temeljito kao same posudice (za filter kavu primjerice). Potrebno je barem jedno tjedno rastaviti aparat koliko se može i sve perive dijelove oprati s jabučnim octom i prebrisati papirnatim ručnikom da se, ako je negdje i ostala koja bakterija ili spora plijesni, ne razmazuje dalje.
6. Ručke slavine
S raznim naslagama i prljavštinama na rukama hvatamo se za ručke slavine. Podjednako, i one u kuhinji i one u kupaonici imaju na svojim površinama koliformne bakterije i plijesan, pokazalo je istraživanje. Ne treba zaboraviti ni na ručku hladnjaka. Očistite ih dezinfekcijskim maramicama ili jabučnim octom.
7. Igračke za kućne ljubimce
Baš kao i posudice za hranu, i igračke kojima se koriste vaši kućni ljubimci pune su bakterija. Igračke od gume ili plastike perite najmanje jednom tjedno s toplom vodom i tekućim deterdžentom, a one od platna ubacite u perilicu za odjeću.
8. Radna površina u kuhinji
Na radnu površinu u kuhinji često "zalutaju" mnoge stvarčice kojima tamo i nije mjesto. Zasigurno ćete tu odložiti vrećicu s namirnicama koje ste kupili, ključeve ili pak nešto treće. Sve to će donijeti "svoju dozu" bakterija na tu površinu, a one će se prenijeti na namirnice ako površinu niste temeljito očistili nakon toga. Najmanje jednom dnevno prebrišite radnu površinu u kuhinji s toplom vodom i tekućim deterdžentom.
9. Ručkice na štednjaku
Na ručkicama na štednjaku, koji svakodnevno koristimo, također su istraživači pronašli bakterije. Svaki dan ćemo barem jednom uhvatiti za jednu od njih, bilo da kuhamo ručak, večeru ili smo stavili vodu da se ugrije za kavu ili čaj. Ručkice je najbolje čistiti tako da ih skinete i namočite u otopinu jabučnog octa. Učinite to najmanje jednom tjedno.
10. Daske za rezanje
Sirovo povrće, meso, riba, kruh, luk...Popis može ići u nedogled nabrajajući što sve stavljamo na daske za rezanje kojima se služimo u kuhinji. Sve to "dobra je podloga" za naseljavanje bakterija na tim površinama. Istraživači su otkrili da je 18 posto ispitanih daski za rezanje na površini imalo koliformne bakterije koje uključuju i E. coli, ali i salmonelu. Da biste to spriječili, treba se koristiti daskama izrađenima od neporoznog materijala ili drvenima od javora. Ako je moguće, bilo bi najbolje imati posebnu dasku koju ćete koristiti za rezanje mesa da se bakterije ne šire na ostale namirnice. Uvijek, poslije i prije svake uporabe ih operite, čak i između različitih namirnica.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL

 

Izvor: Večernji list

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com