Oct 07

Mislili ste da vam je kuhinja čista? Provjerite opet

Svakodnevno čišćenje malo tko doživljava kao zanimljiv posao, ali mnoga su istraživanja do sada potvrdila da moramo biti disciplinirani ako želimo izbjeći pojavu jako opasnih bakterija.
'Ljudi misle da je kupaona najprljavija prostorija u stanu, ali se varaju. Na prvom mjestu je kuhinja', otkrila je stručnjakinja za čišćenje i sigurnost doma Cheryl Luptowski. Za Huffington Post nabrojala je deset kritičnih mjesta kojima bismo trebali posvetiti više pažnje i češće čistiti.

1. Krpe i spužvice za pranje

Prema nekim istraživanjima, čak 75 posto krpa i spužvica za čišćenje ima opasne bakterije poput salmonele i E. coli. Osim što ih redovno trebati zamijeniti novima, možete ih očistiti u mikrovalnoj pećnici. Stavite na najjaču temperaturu i pustite da se kuhaju oko pola minute.

2. Sudoper
Iako biste pomislili da je to najčišće mjesto u kuhinji budući da se u sudoperu stalno nešto pere, istraživanja pokazuju da je gotovo pola njih imalo neke od koliformnih bakterija. Zbog toga morate sudoper čistiti posebno, nakon što ste gotovi s kuhanjem i pranjem, a nikako nemojte uzimati hranu koja padne iz lonca.

3. Pretinci za povrće u hladnjaku
U tamnim i vlažnim mjestima bakterije se razvijaju brže i lakše pa je bitno da pravilno rasporedite hranu u pretincima. Povrće treba biti u zasebnim vrećicama, a ne samo nabacano jer se zbog vlage mogu razviti plijesan, gljivice ili salmonela. Meso također treba biti na umotani da sokovi slučajno ne bi kapnuli na ostalu hranu.
Kod čišćenja hladnjaka obavezno izvadite sve pretince i police te ih operite u toploj vodi sa sapunicom. Dobro ih osušite prije vraćanja.

4. Daske za rezanje
Istraživanje je također pokazalo da čak 18 posto daski za rezanje ima koliformne bakterije zbog lošijeg pranja. Bitno je da ih operete svaki put nakon korištenja i to u toploj vodi sa sredstvom za čišćenje. Također je dobro da imate odvojene daske za povrće, kruh ili meso, kako biste izbjeglu kontaminaciju.

5. Kuhinjski aparati
Ako ih ne rastavite do kraja i pravilno čistite, riskirate salomonelu, E-coli, plijesan i gljivice. Nakon svake upotrebe bilo kojeg kuhinjskog pomagala, trebate ga do kraja rastaviti i detaljno oprati u toploj vodi s deterdžentom. Ne sastavljajte ga dok svi dijelovi nisu potpuno suhi da ne ostane vlage.

6. Radne površine
Na njima se često može naći bakterija E-coli, posebno ako radne površine čistite neopranim krpama i spužvicama. Pametniji izbor je koristiti dezinfekcijska sredstva i zatim radne površine prebrisati papirnatim ručnicima.

7. Otvarač konzervi
Nije ga dovoljno samo isprati jer se iz malih ostataka hrane može razviti plijesan, gljivice ili opasna E. coli. Otvarač morate temeljito oprati pod vrućom vodom i u sapunici te zatim pustiti vodu da teče i sve ispere.

8. Kutije s poklopcima
Ne operete li ih detaljno, u poklopcima kutija mogu se nakupiti sitni ostaci hrane te na kraju uzrokovati salmonelu, plijesan i gljivice. Također će se svaka nova hrana koju spremite u kutiju prije pokvariti. Rješenje se, kao i s ostalim priborom, krije u detaljnom pranju i sušenju prije korištenja.
Izvor: T - portal
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com