Apr 06

Uskršnje pisanice


Jaja bojamo s prirodnim bojama - najčešće s ljuskom od crvenog luka ( može se i s špinatom ili ciklom).... Najbolji učinak daje ljuska od crvenog ili ljubičastog luka. Lišće, cvijeće i sve što može ostaviti uzorak na jajima možemo nabrati na travnjaku, malo operemo i prelijemo vrućom vodom i lijepimo na jaja. Poslužimo se najlonskim ženskim čarapom, izrežemo je na komadiće, da svako jaje stane u jedan dio čarape, pazeći da se list odnosno uzorak na jajima ne pomakne, svežemo koncem čarape, pa na dno lonca koje smo pokrili ljuskama luka slažemo jaja koja smo stavili u čarape i ona koja samo želimo da se oboje, podlijemo vodom, dodamo malo octa i soli pa kuhamo (10 minuta od trena kada zakipe). Kuhana ostavimo da se ohlade u vodi, pa ih izvadimo, skinemo čarape i uzorke te ih s ostalima prebrišemo kuhinjskim ubrusom namočenim u suncokretovo ulje, ili ih premažemo komadićem špeka ili margarinom da dobiju sjaj. A evo još nekih boja koje možemo
Crvena boja: Kuhanje cikle, crvenog radičaili korijen broća (pitomi broć biljka (Rubia tinctorum) iz porodice broća (Rubiaceae), iz korijena se dobiva crvena boja alizarin; garančin, krap).
Crno smeđa boja: Jaja se kuhaju u vodi s prethodno prokuhanim kotijenom hrasta.
Ljubičasta boja: Svježe ubrane ljubičice kuhamo s jajima.
Crveno smeđa boja: Desetak minuta prokuhane ljuske crvenog luka, podlijemo sa malo octa i posolimo, nalijemo još vode i kuhamo jaja.
Žuta boja: Nakon dvadeset minuta prokuhavanja ljuski od oraha, dodajemo još vode i kuhamo jaja.
Zelena boja: Prokuhavajući vodu za kuhanje jaja, dodamo joj poriluka, špinat ili kopriva.
Lijepljenjem slame postići ćemo lijepe oblike

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Savjeti - Savjeti
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com