May 24

Malina

 

 

Svježe maline zdrave su i vrlo hranjive, kao i sušene. Od malina se prave sokovi, sirupi, džemovi, kompot, vino. Sok maline - malinovac sadrži voćne kiseline, vitamine, minerale, pektin. U vrijeme sezone malina najbolje je piti svjež, neukuhan sok, a zimi kuhan. U narodnoj medicini, pored sokova i sirupa koji se prave u ljekovite svrhe širokog spektra, ljekoviti su i čajevi od malinovog lišća, kao i suhih malina od kojih se prave ukusni i zdravi voćni čajevi. Čajevi se koriste kod upale grla, prehlada, snižavanja temperature, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa, kao oblozi kod upale očiju, za jačanje organizma.

 

Opis biljke: Nazivi su joj i himer, nimper, crvena jagoda, jagodnjak, črlena kupina. Malina raste u obliku grma, samoniklo po šumama, a i uzgaja se u predjelima umjerene klime. Plod maline sastoji se od mnogo malih, zajedno sraslih koštunica, koje su sočne i vrlo ukusne.

Čaj od malinovog lišća - 3 žlice usitnjenog lišća prelije se s pola litre kipuće vode, pusti odstajati i, kada se ohladi, piju se dvije šalice na dan, ili služi za ispiranje, ili za obloge.

Sok od malina - 3 litre malina, 2 litre vode, 40 grama vinske kiseline - stavi se na sunce 24 sata, procijedi kroz gustu gazu i u sok se doda šećer koliko ima soka te kuha na laganoj vatri, a pri kuhanju skida se pjena.

Izvor: http://www.kupinko.com

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Voće - Voće
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com