May 24

Peruanska jagoda - Fizalis


Iz udaljenih egzotičnih zemalja na tržnice i u voćarne stiže sve više voća neobičnih oblika, okusa i imena. Među neobičnim egzotičnim voćem je physalis, vrsta bobičastog voća veličine višnje žutonarančaste boje umotano u suhi pupoljak koje dolazi iz Kolumbije, Zimbabvea i Ekvadora.

Svojim slatko-kiselim okusom podsjeća na ananas i vrlo je osvježavajuće. Jede se sirovo, ali je vrlo ukusno i u voćnim salatama te pripremljeno kao kompot.

Bilje su dosta robusnog rasta, dosegnu visinu i do 1,5 m, a stvaraju i postrane grane (7-10 grana).


Jedna biljka daje 50-100 cvjetova čiji plodovi se beru krajem listopada i početkom studenog. Peruanska jagoda otporna je na niske temperature. Plodovi su najukusniji kada ih ofuri mraz. a obrani mogu dugo stajati.

Plodovi su žute boje izuzetnog mirisa sličnom ananasu. Nalaze se u specifičnoj ovojnici koja na kraju zriobe poprima žućkast slamnati oblik, a podsjeća na lampion. Bogati su C vitaminom Ljusku prije uporabe treba ukloniti jer je vrlo gorka i štetna za zdravlje. Berba počinje kada čaška požuti i postane svijetla. Tada plodovi mogu još ostati i na biljci da dozriju i dobiju svojstven miris, ali mogu se i ubrati i ostaviti na suncu kako bi sazreli.
Mogu se jesti svježi kao jagode, a mogu se i preraditi u džemove. U svježem stanju ne preporuča se pojesti više od 6 komada.

plodovi bez lampiona- ovojnice:


Fizalisa ima i kod nas ali je plod znatno sitniji i to uz rubove šuma, uz puteve na vapnenom tlu a sluzi uglavnom za ukras zbog dekorativne ovojnice koja se osušena stavlja u razne aranžmane.


Kako spada u obitelj solanacea kao i krumpir, rajčica, duhan itd. tako je i otrovna poput nabrojanih biljaka.
Srećom ukusni plod je neotrovan dok mjehur i zeleni dio biljke ne treba brati niti dodirivati.
Čak je i crvena ovojnica oko ploda vrlo otrovna – zato oprez.

 

Izvor: Biljno carstvo

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Voće - Voće
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com