May 02

Snaga samozatajnih šumskih jagoda

Super-voće koje ublažava mnoge zdravstvene tegobe i obnavlja organizam.

 

Iza listova grmlja u kojem rastu, šumske jagode kriju mnoge elemente koji su specijalizirani za rješavanje problema različitih dijelova ljudskog tijela. Iako se najčešće upotrebljava plod, i ostali su dijelovi ove biljke jednako zdravi.

Stoga ćemo priču o šumskim jagodama započeti s korijenom čije su zdravo djelovanje prepoznale još starije generacije. Pripravci kojima je korijen ove biljke glavni sastojak, uspješni su u liječenju bolesti jetre, a čaj pripravljen na istoj bazi smiruje krvarenje iz nosa. Osim toga, odličan je za liječenje proljeva.


Listovi šumske jagode sadrže eterično ulje i vitamin C. Čaj pripremljen na način da se listovi poliju kipućom vodom pročistit će krv, jetru i bubrege te umiriti živčani sustav. Posebno aktivno djelovanje listovi imaju pri čišćenju usne šupljine i vraćanju bjeline zubima. Nekoliko listova ovog voća, nakon što se prožvaču u ustima koja se potom isperu vodom, smanjit će krvarenje zubnog mesa i ublažiti upale.

Plod šumske jagode sadržava bjelančevine, voćni i grožđani šećer, vitamine B i C, željezo i mineralne soli. Upotrebljava se kao lijek za reumu i otežano mokrenje. Kao i listovi, pročišćava krv, a time ujedno pospješuje cirkulaciju što pomaže u sprječavanju nastanka celulita.

Za njegu lica dovoljno je propasirati šaku plodova jagode, pomiješati s mlijekom, ostaviti da djeluje pola sata i isprati toplom vodom. Simptomi umora i podočnjaka će nestati, a koža ostati mekana i svježa.Svibanj je mjesec u kojem ovo ljekovito voće počinje rađati plodove. Stoga, ukoliko vas put odvede u prirodu, naberite šumskih jagoda koje su, ne samo uspješne u smanjivanju simptoma bolesti, već su i veoma ukusne. A ukoliko niste u toj prilici svakako ih potražite u najbližoj trgovini u obliku džema i soka, ili na tržnici svježe ubrane i prirodne.

 

izvor: She.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Voće - Voće
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com