Jun 15

Zašto je rajčica voće, a lubenica povrće?

Fotografija vijesti
Postoje biljke za koje bismo na prvu pomislili da su voće ili povrće, samo kako bi se na kraju pokazalo da su ipak ono drugo. Zašto dolazi do takve zabune?
Bez obzira na to u kojem dijelu svijeta živite, breskva se svugdje smatra voćem, dok je primjerice mrkva uvijek povrće. Ova jasna podjela vrijedi za veliku većinu voća i povrća te je svima razumljiva.
Ipak, postoji nekoliko biljaka za koje bismo na prvu pomislili da su voće ili povrće, samo kako bi se na kraju pokazalo da su ipak ono drugo. O čemu se tu točno radi i zašto dolazi do takve zabune?
Pogledate li Vennov dijagram voća i povrća, primijetit ćete da se dva kruga preklapaju u svom znatnom dijelu, a u sredini te podjele stoji rajčica. Razlog ovoj zabuni leži u činjenici da se definicija „voća" i „povrća" drukčije tretiraju u botanici nego u kulinarstvu.
Govoreći iz perspektive botanike, voće je sjemenkasta struktura koja se razvija iz oplođenog cvijeta, dok povrće nastaje iz drugih dijelova biljke, poput korijena i lišća.
Vodeći se tom podjelom, jabuka, buča i rajčica su voćke, dok su repa, krumpiri i lubenica povrće.
Ova je podjela znatno drukčija kad ju promatramo s kulinarskog aspekta. Brojne namirnice koje u botaničkom smislu predstavljaju voće u kulinarstvu se smatraju povrćem, a rajčice, paprike, tikvice i krastavci samo su neki od njih.
U debatu o razlikovanju voća i povrća u nekoliko se navrata morao uplesti i zakon, među kojima je svakako najpoznatiji slučaj odluka američkog Vrhovnog suda u slučaju Nix protiv Heddena, gdje je sud odlučio da se rajčica mora oporezivati kao povrće, umjesto kao voće, koje je imalo nižu poreznu stopu.

 

Izvor: Metro portal

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Voće - Voće
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com