Sep 16

Jeste li znali za sve super moći šipka?

Nar, mogranj ili šipak jedan je od idealnih jesenskih plodova jer ima mnoge prednosti za zdravlje, ukusan je i dugo traje.
S čak šestotinjak jarkocrvenih sočnih sjemenki šipak obično ima od pet do 12 centimetara. Iako dolazi iz Azije, uzgaja se u čitavom Sredozemlju, kao i Sjevernoj Americi. Sezona šipka počinje u rujnu i traje sve do siječnja.

Razna istraživanja do sada su pokazala da šipak ima bogatstvo antioksidanata, a  povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sustav, utječe na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje općenito. I sok od šipka ima mnoge blagodati za naš organIzam. Neke su studije tako pokazale da pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Jedete li šipak, tijelu ćete osigurati puno vitamina C te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala ima puno kalija. Budući da ima visoku razinu vitamina C, ima i snažno protuupalno djelovanje, a može biti od pomoći i osobama koje boluju od astme.

Plod šipka možete čuvati na sobnoj temperaturi. Za dulje skladištenje spremite ga cijelog u hladnjak, a očišćen, odnosno zrnca, možete i zamrznuti.

Ako ponekad odustanete od sočnih bobica jer vam je teško čistiti šipak, evo brzog i jednostavnog rješenja.
Izvor: T - portal
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Voće - Voće
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com