Nov 17

Dijeta ili vježbanje?

Otkrivamo što je važnije u procesu mršavljenja.
Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?
Mnoga istraživanja pokazala su da fizička aktivnost bez adekvatne prehrane nije dovoljna za vidljive rezultate što se tiče mršavljenja. Za optimalan rezultat, nužno je oboje, ali gubitku kilograma više pridonosi pravilna prehrana, odnosno dijeta nego vježbanje.

Naime, dijeta je zaslužna za gubitak oko 80-90% masnoća, dok preostalih 10-20% sagorijeva se vježbanjem. Idealno bi bilo kad bismo mogli vježbati i jesti što god poželimo, ali činjenica je da je to nemoguće. Tjelovježbom sagorijevamo kalorije, a ako se nakon treninga nagradimo nezdravom hranom, samo ćemo vratiti nepotrebne kalorije. Kako bismo smršavili, moramo sagorijevati više kalorija nego što ih unosimo.

 


 


Na primjer, želite li izgubiti pola kilograma tjedno, morali biste sagorjeti 3.500 dodatnih kalorija u tom tjednu, a to znači da svaki dan morate sagorjeti 500 kalorija. Želite li izgubiti kilogram ili više svakog tjedna, jednostavnije će vam biti ako smanjite unos kalorija, nego da dodatno vježbate kako biste sagorjeli višak kalorija.

 


 


Nezdrava hrana ima i loš utjecaj na vježbanje. Ako se hranite visokokaloričnom hranom koja je bogata zasićenim i trans mastima i sadrži puno soli, to će imati negativan utjecaj na sposobnost tijela za vježbanje. Može se reći da je hrana poput goriva koje omogućava tijelu da preživi, ali i pravilno funkcionira.

 


 


Zdrava prehrana sprječava debljanje, ali i štiti tijelo od nastanka bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak. Dijeta ima veći utjecaj na gubljenje tjelesne masti nego vježbanje, a tako pomaže i u gubljenju kilograma.

 


 


Mnogima je lakše vježbati nego promijeniti prehrambene navike i početi se zdravo hraniti. Ali ako želite izgubiti kilograme i imati lijepo oblikovano tijelo, dijeta nije dovoljna. Pomoći će vam u gubljenju kilograma, a vježbanje u oblikovanju trbušnih mišića, ruku i nogu i cijelog tijela.


Izvor: She.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com