Mar 19

Zaboravite 'svako jutro jedno jaje': Banana za doručak i vi ste fit!

Ona je tu, pristupačna i nadasve idealna za skidanje suvišnih kilograma. Ona je jednostavno, banana i postala je prava zvijezda u svijetu dijeta, iz kojeg svako malo iskoči namirnica koja će nam omogućiti idealan oblik našeg tijela.
Banana dijetu osmislio je Japanac Hitoshi Watanabe koji na svom primjeru uvjerava kako se tu radi o najjednostavnijoj, a ujedno efektivnoj dijeti. Potrebno je  svako jutra pojesti jednu bananu i popiti čašu vode sobne temperature, a tijekom dana se može jesti normalna užina, ručak i večera.
Banana za doručak

• Možete pojesti više od jedne banane ujutro, ali nemojte se prejesti.

• Jedite samo sirove, nekuhane, ne smrznute banane.

• Banane možete zamijeniti s drugim voćem.

• Ako ste još gladni 15 ili 30 minuta nakon što ste pojeli bananu, možete pojesti nešto drugo, recimo zobenu kašu.
Dok traje dijeta ne smije se konzumirati alkohol, sladoled i drugi deserti nakon ručka i večere. Tijekom cijelog dana potrebno je piti vodu čija je temperatura jednaka sobnoj. Isto tako potrebno je vježbati, a ako vam se to 'ne da ' probajte svaki dan hodati, ali se nemojte forsirati ako vam je to naporno.
Nutricionisti tvrde da se ne radi o čudotvornoj dijeti, već  se radi  o načinu ishrane koji podrazumijeva niskokaloričan obrok i pomaže ubrzanju metabolizma.
Banana sadrži maksimalno 135 kalorija i 10 do 20 grama šećera, ali je siromašna celulozom koje ima samo dva do četiri posto. Zapamtite ovakav obrok Vas neće posebno zasititi i bit će te  gladni već nakon sat ili dva.
Nutricionisti predlažu dorađenu verziju ovakvog doručka, odnosno da bananu izgnječite i pomiješate je sa nekoliko kockica leda i čašom jogurta, što će dodati korisna vlakna i održati vas sitim.
Dobro je znati
U pojedinim zemljama tropskog područja banana je osnovna prehrambena namirnica, a u našoj prehrambenoj kulturi hranjiva užina ili voćni dodatak pojedinom obroku. Budući da je iznimna okusa, u jelovniku je svih generacija.
Na žalost, kod nas su u ponudi samo neke od brojnih vrsta banana i ne možemo, primjerice, uživati u malim, zelenim bananama koje imaju okus po limunu, ili pak crvenkastim okusa naranče. Banana pruža bogatstvo ugljikohidrata i osigurava brzu sitost organizmu. Obiluje jednostavnim šećerom, monosaharidom fruktozom, zbog čega je brzi izvor energije.
To objašnjava zašto mnogi sportaši, posebice tenisači, često tijekom meča posežu za bananom. Banane prolaze dug put od berbe do naših stolova, s tim da se beru još dok su zelene. Od brodskih preko kamionskih hladnjača dopremaju se u posebne komore za sazrijevanje. U razdoblju do sedam dana poprimaju žutu boju, stižu na police trgovina i završavaju u našim zdjelama za voće.
Banana, s otprilike 105 kcal i praktički bez masnoća može produljiti vrijeme između dva obroka, pružajući organizmu kalij, ponešto željeza te vitamine A, C i B6 (piridoksin).
Banana sadrži triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas opušta, poboljšava nam raspoloženje i općenito se osjećamo sretniji.Sadrži i veliku količinu kalija, koji je od vitalne važnosti za kontrakciju mišića i pravilan rad živčanog sustava.
Nedovoljna količina kalija u organizmu može dovesti do srčanih tegoba, stanja opće tjelesne slabosti, umora i razdražljivosti. Osobe koje pretjerano uživaju u slanoj hrani posebno bi trebale pripaziti na dovoljan unos kalija, jer bi u protivnom moglo doći do narušavanja ravnoteže kalija i natrija u tijelu.
U prilog tome ide i zaključak istraživanja, objavljenog u New England Journal of Medicine, da uzimanje banana u svakodnevnoj prehrani za gotovo 40 posto može smanjiti rizik od srčanog udara.
Jedna banana srednje veličine sadržava jednaku količinu pektina kao i jabuka srednje veličine, što je svrstava u namirnicu koja pogoduje snižavanju povišene vrijednosti kolesterola u krvi.
Kome se preporučuju
Banane nalaze mjesto i u prehrani oboljelih od šećerne bolesti, s napomenom da treba odabrati zelenije i nešto manje. Zbog alkalnog djelovanja banane se preporučuju i osobama koje pretjerano jedu meso i mesne prerađevine, što pridonosi općem porastu kiselosti u organizmu.
Budući da sadrži vrlo male količine kalcija i fosfora, može se uvrstiti i u prehranu osoba kod kojih je povišena razina paratiroidnog hormona u krvi.Lako je probavljiva i rijetko izaziva alergijske reakcije, što je čini idealnom namirnicom za dohranu djece, često je to i prva namjernica koje bebe probaju na žlicu.
Kad nije poželjna
U slučaju povišene vrijednosti triglicerida u krvi, banane nisu poželjna namirnica. Ne preporučuju se ni osobama oboljelima od bubrežnih bolesti niti onima koji moraju smanjiti prehrambeni unos kalija.

 

Izvor: Politika plus

 

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com