Sep 22

Kad najčešće pokleknemo pred nezdravom hranom?

Čvrsto ste odlučili ići na dijetu te skinuti onih nekoliko kilograma viška? Premda je iskušenjima teško odoljeti, posebno valja pripaziti petkom navečer ako ne želite pokleknuti.
Naime, novo istraživanje pokazuje kako je petak u osam navečer najopasnija zona za dijetu – upravo tada većina poklekne pred hranom te se odluči nagraditi za preživljen radni tjedan.
Visoka razina stresa i ubrzan tempo modernog života uvelike utječu na režim prehrane pa tako mnogi nakon preživljenog radnog tjedna imaju osjećaj kao da su zaslužili zlatnu medalju. Međutim, potreba za nagradom nerijetko dovodi do nakupljanja viška kilograma i kršenja pravila dijete, a novo istraživanje otkriva kako žene koje su na dijeti najčešće pokleknu i ne odole napasti petkom u osam navečer.

Prema podacima istraživanja gotovo četvrtina britanskih žena je neprestano na dijeti navodeći upravo osam navečer petkom kao vrijeme kada se najviše bore s iskušenjem da pojedu nešto 'zabranjeno' (22 posto), nakon toga kao najopasnija zona za dijetu navodi se subota (21 posto).

Utorak pak predstavlja najmanju prijetnju dijeti te samo dva posto ispitanica navodi kako su tog dana u iskušenju, a srijedom i četvrtkom rizik je nešto veći. Trećina žena koje se bore s viškom kilograma te su na dijeti priznaje kako, što se tiče dijete, prosječno imaju tri ili više loših dana u tjednu okrivljujući restorane brze hrane i vikende kao najveće 'krivce' koji ih dovode u iskušenje.

U tom začaranom krugu, loši dani po pitanju dijete također imaju negativne učinke na motivaciju za skidanje kilograma, ali i na mentalno stanje žena, a 15 posto žena priznaje kako su zbog dijete vrlo često loše raspoložene te se nerijetko zbog i posvađaju s prijateljima i partnerima. Četvrtina žena u istraživanju smatra kako je idealna težina od 57 do 60 kilograma, a najveći broj žena želi izgubiti između tri do šest kilograma.

'Ako ste proveli pet radnih dana smanjujući unos kalorija za 500 kalorija dnevno, što je ukupno 2.500 kalorija, a tada petkom ili subotom pojedete dodatnih 2.000 kalorija, sigurno nećete smršavjeti, možda ćete čak i dobiti još koji kilogram', kaže registrirana nutricionistica Helen Bond.

Kako izbjeći kršenje pravila dijete vikendom
Napravite listu za kupnju zdravih namirnica koje vam se sviđaju i od kojih ćete pripremati obroke tijekom vikenda.
Osigurajte si moralnu podršku – vježbajte s prijateljima ili idite na grupno vježbanje vikendom; to će potaknuti odlučnost.
Važite se svakog ponedjeljka ujutro; upravo to može biti dodatan poticaj da se suzdržite vikendom od nezdrave hrane.
Pijte dovoljno tekućine. Ako pijete puno kave ili čaja na poslu tijekom tjedna, vjerojatno ćete vikendom manje piti, pa postoji velika šansa da ćete zamijeniti osjećaj žeđi za glad.
Počastite se nedjeljnim ručkom. Nema razloga da preskočite slastan nedjeljni ručak koji nerijetko uključuje i pečeno meso. No pritom birajte manje masno meso te napunite tanjur s puno povrća.
Izvor: T - portal
Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com