Nov 16

Šećerna bolest - zdrava prehrana počinje doručkom

Svjetski dan dijabetesa 2014. obilježava se prvu godinu uz poruku odabranu od Međunarodne Dijabetičke Federacije kao "Zdrav život i dijabetes" za 2014 - 2016. Odabrani slogan za ovu godinu je: Zdrava prehrana počinje doručkom.
Naš izbor nije ne činiti ništa
U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna. U Hrvatskoj je tijekom 2013. godine zabilježeno 224.490 oboljelih od šećerne bolesti. Dijabetes predstavlja jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema i nalazi se na osmom mjestu među uzrocima smrti u Republici Hrvatskoj. Također vodeći je uzrok obolijevanja od krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Smatra se da je kod četrdesetak posto oboljelih od dijabetesa Tipa 2 bolest još nije dijagnosticirana, a sama bolest i komplikacije koje stvara predstavljaju veliki ekonomski problem. Na liječenje od dijabetesa u Hrvatskoj odlazi 11,49 posto proračuna HZZO-a, odnosno 2,5 milijardi kuna godišnje.
Inicijativa "Zajedno protiv dijabetesa"
Hrvatski savez dijabetičkih udruga po prvi put je okupio predstavnike pacijenata i struke kako bi se definirali protokoli i odgovornosti za poboljšanje skrbi bolesnika sa šećernom bolesti. Odluka o osnivanju radne skupine, koju je podržalo i Ministarstvo zdravstva, potaknuta je nedavno objavljenim podacima Euro Indeksa o dijabetesu, prema kojem je Hrvatska na neočekivanom 22. mjestu po uspješnosti liječenja šećerne bolesti.
''Zajedničkim radom i sugestijama svih uključenih želimo unaprijediti skrb oboljelih od šećerne bolesti te potom implementirati protokole u zdravstveni sustav. Kao jedna od pet država u Europi koje sustavno vode nacionalni registar oboljelih od šećerne bolesti, Hrvatska vrlo uspješna u ranom otkrivanju novih slučajeva bolesti, no potrebno je poraditi na pojačanju programa prevencije, dostupnosti lijekova i pomagala te kvalitetnijoj edukaciji. Također, potrebno je odrediti i protokole provođenja učinkovite samokontrole i samih pacijenata“, istaknuo je Davor Bučević, predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.
Cilj svih strana uključenih u inicijativu "Zajedno protiv dijabetesa" je unaprijediti učinkovitost provedbe Saborske rezolucije o šećernoj bolesti, kao i Nacionalnog programa zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću te Hrvatskog modela zaštite osoba sa šećernom bolešću. U inicijativi vjeruju kako je to pravi put da u sljedećem mjerenju Euro indeksa, za šest godina, Hrvatska bude u prvih deset država Europske Unije po uspješnosti programa liječenja dijabetesa.
"Za kvalitetnu prevenciju šećerne bolesti i poboljšanje skrbi o oboljelima nužna je suradnja primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Važna je izrada smjernica za sve nivoe skrbi uz dobro strukturirano prikupljanje podataka koji bi trebali služiti obiteljskim liječnicima za izradu planova liječenja i praćenja oboljelih“, ističe dr. Ines Balent, predsjednica Koordinacije hrvatskih obiteljskih liječnika, te dodaje kako je važno pojačati odgovornost svakog pacijenta s rizikom za obolijevanje od šećerne bolesti i oboljelih od šećerne bolesti u aktivnoj brizi za zdravlje i liječenje.
Dr. Senad Muslić iz Povjerenstva za zdravstvenu zaštitu pak dodaje: „Problem edukacije u cilju zdravog života i promjene načina prehrane je bitan čimbenik, ali treba imati na umu da u sadašnje vrijeme ekonomske krize, zbog nedostatka financijskih sredstava mnogi pacijenti koriste neprimjerene namirnice, pa bi trebalo u sklopu javno-zdravstvenih akcija predložiti hranu prihvatljivijih cijena, a niže kalorijske vrijednosti. Obzirom na potrebu prevencije u maloljetničkoj dobi, važno je izmijeniti načine prehrane u vrtićima i školama te propagirati tjelesnu aktivnost i bavljenje sportom. Kako bi se poboljšala funkcionalnost i liječnicima olakšao posao potrebno je pojednostaviti i prijavljivanje u Nacionalni registar osoba s šećernom bolešću“.
Što je dijabetes?
Dijabetes (šećerna bolest) je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin – hormon koji omogućuje stanicama preuzimanje glukoze iz krvi i njezinu preradu u energiju. Neadekvatna proizvodnja inzulina ili njegova nedjelotvornost uzrokuju povišenu razinu glukoze u krvi (hiperglikemija) koja može rezultirati dugoročnom štetom za organizam, odnosno oštećenjem pojedinih organa i tkiva.
Gušterača, kao i mnogi drugi organi, preopterećena je viškom masti i šećera koje svakodnevno unosimo u svoje tijelo, a ne trošimo ih zbog smanjene tjelesne aktivnosti.
Tjelovježba, osim što pomaže u smanjenju prekomjerne tjelesne težine, djeluje pozitivno mobilizirajući nakupljene masti u organizmu, ubrzavajući metabolizam i trošeći zalihe glukoze u stanicama (a to potiče gušteraču na lučenje inzulina).

 

Izvor: Ordinacija

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com