Dec 06

Što jesti da dugo ostanete mladi

Thinkstock
Borovnice, čajevi, gljive i mnoge druge namirnice osigurat će vam dugu mladost i dobro zdravlje.
Mladost je danas na cijeni i svi pokušavaju zaustaviti godine te što dulje izgledati mlado i lijepo. Ti pokušaji ne moraju nužno podrazumijevati odlazak pod nož i teške kemijske tretmane. Starenje možete zaustaviti i pravilnom prehranom. Dr. Nicholas Perricone, poznati dermatolog, u svojoj knjizi Forever Young donosi pregršt savjeta o prehrani koja će vam pomoći održati mladoliki izgled, a mi za vas izdvajamo one najzanimljivije.

Losos
Losos i druge ribe iz hladnih voda obiluju omega 3 masnim kiselinama, ali i antioksidansima koji pomažu koži da dugo bude mlada. Losos je i sjajan izvor proteina koje tijelo treba kako bi se uspješno obnavljalo s godinama.

Tamna čokolada
Kakao sadržava procijanidin B2 koji štiti stanice mozga od upala, a usto i sprečava proizvodnju kemikalija koje se ispuštaju u koži i stvaraju upale. Tamna čokolada ima brojne zdravstvene prednosti, a uloga održavanja duge mladosti samo je jedna od njih.

Cimet
Cimet je vrlo moćan protupalni začin koji regulira razinu šećera u krvi te sprečava nastanak bora. Dobar je i za mozak jer pomaže boljem pamćenju. Neka su istraživanja pokazala i da cimet sprečava nastanak melanoma.

Potočarka
Ova je biljka bogata antioksidansima i mineralima. Zeleno povrće je i sjajan diuretik, što znači da omogućuje bolje ispuštanje toksina iz tijela.
Vjeruje se i da potočarka sprječava neke vrste karcinoma, a nekoliko je istraživanja pokazalo i da održava kožu i oči mladima.

Chia sjemenke
Ove su sjemenke iznimno bogate omega 3 masnim kiselinama, što znači da održavaju dugu mladost kože, srca i mozga. Chia sjemenke izvrstan su izvor vitamina E te različitih minerala poput kalcija koji održava zdravlje kostiju.

Kokosovo ulje
Mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje kokosova ulje koje sadržava zasićene masti, a koje jačaju stijenke stanica. Usto, kokosova ulje poboljšava rad metabolizma. No, oprez jer s kokosovim uljem ne treba pretjerivati.

Borovnice
I ovo je voće bogato antioksidansima te sadržava antocijanin koji mu i daje plavu boji. Ti antioksidansi poboljšavaju veze među neuronima, pojačavaju otpuštanje dopamina i štite mozak od starenja.

Čajevi
Uz antioksidanse, čajevi sadržavaju i katehine koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Čajevi također ubrzavaju metabolizam, a blagotvorno djeluju i na zdravlje kože.

Gljive
Različite vrste gljiva tijelu donose različite koristi. Primjerice, shiitake gljive jačaju imunitet, ubrzavaju metabolizam i jačaju jetru.

Avokado
Zdrave masti koje se nalaze u ovom voću pridonose boljem raspoloženju, a jačaju i libido. Avokado obiluje i folnim kiselinama koje su odgovorne za povećanje energije u tijelu.

 

Izvor: T - portal

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com