Feb 17

Rak gušterače možete spriječiti već za doručak

Rak gušterače možete spriječiti već za doručak
Zašto omlet s gljivama ili šparogama može smanjiti rizik od razvoja raka gušterače? Hrana bogata selenom i niklom štiti ovaj važan organ. Ovo je posebno važno jer rak gušterače završava smrću 80 posto oboljelih, i to u roku od godinu dana.
Visoke razine elemenata u tragovima, selena i nikla, mogu pomoći u smanjivanju rizika od smrtonosnog raka gušterače, pokazuje novo istraživanje koje je proveo tim američkih i španjolskih znanstvenika.

Rak gušterače obično se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, pa za manje od godinu dana ubije 80 posto oboljelih. Pet godina nakon dijagnoze živo je tek pet posto oboljelih.

I dok selen i nikl smanjuju rizik, visoke koncentracije olova, arsena i kadmija pospješuju razvoj bolesti.

Nikl utječe na količinu željeza koje tijelo može apsorbirati iz hrane, pa je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica. Dobar izvor ovog elementa su leća, zob i orašasti plodovi.

Selen je bitan za imunološki sustav i reprodukciju, te sprečava oštećenja stanica i tkiva. Dobar izvor su brazilski orasi, kruh, riba, meso i jaja.

Nutricionisti smatraju da se dovoljne količine ovih elemenata mogu dobiti iz hrane.

U sklopu novog istraživanja stručnjaci su procijenili razine 12 elemenata u tragovima u noktima 118 oboljelih od raka gušterače i usporedili ih s 399 osoba koje nemaju rak. Razine nekih elemenata u tragovima bile su iznimno visoke ili iznimno niske kod oboljelih osoba.

Pacijenti s povišenom razinom arsena i kadmija (nalazi se i u duhanu, pa se pušenje smatra krivcem za trećinu slučajeva raka gušterače) u noktima, imali su 3,5 puta veće šanse dobiti rak gušterače nego oni s najnižom razinom ovih elemenata. A oni s najvišom razinom olova, imali su više nego šest puta veću vjerojatnost da obole.

S druge strane, oni s najvišom razinom nikla i selena imali su od 33 posto do 95 posto manje šanse dobiti rak gušterače. U hranu bogatu niklom ubrajaju se i šparoge, gljive, kruške, grašak i čaj. Selenom su bogati brazilski orasi, sjemenke suncokreta, jaja te masna riba, poput tune i srdele.

 

Izvor: Magazin.net.hr

Autor:
Gric-Gric Filed Under:
Zdravlje - Zdravlje i hrana
E-mail Ispis PDF

Zanimljivosti

Ispovijesti mladog kuhara

 

Prijatelji:

Vinarske priredbe

Uskoro više informacija. Hvala!

Ostala događanja

Uskoro više informacija. Hvala!

 

Kuhanje s potpisom Facebook

Pratite nas i na Facebooku! Ako Vam se svidi znate što trebate? LIKE;Sviđa mi se...

 

¨¨¨Kontakt / O nama ¨¨
© 2011 www.GRIC – GRIC.com